Søndagsbladet 160314

Kjære menighet,

på onsdag den 13. mars var det gått et år siden pave Frans ble valgt til pave. Den samme aften hadde jeg troskurs for konvertitter i St. Olav menighet. Da konklavet var i gang i Vatikanet, var meningen å benytte kvelden til å snakke om Kirkens hierarki og tema knyttet til Vatikanet. Jeg brukte livestrømmen fra skorstenen på det sixtinske kapell som bakgrunn. Overraskelsen ble stor da det plutselig begynte å velte hvit røk ut fra den. Plutselig ble kvelden helt anderledes enn forventet.

Sterkt ble øyeblikket da pave Frans trådte ut på balkongen og hilste menneskemengden med et enkelt «buena sera». Og da han bøyde seg for å motta folkets velsignelse, ble det tydelig at vi fra nå av ville være vitner til en ny stil.

Og det er nettopp en vesentlig side ved pave Frans pontifikat så langt, at det er en annen stil i hans måte å tjene Kirken som Peters etterfølger. Enhver pave etterfølger nemlig Peter, ikke sin forgjenger. Med sin spesielle måte å være Peter på, har pave Frans gitt Kirken et ansikt som vekker oppmerksomhet og som er tiltrekkende. Han taler til menneskene på en måte som er direkte og som har fått mange til å stoppe opp å lytte. Det kan være en direkte måte som kan minne om Herrens talemåte. Samtidig har han understreket det han snakker om med sine handlinger.

En sentral side ved Pavens forkynnelse er å formidle Guds barmhjertighet. Han er villig til å gå langt for å formidle denne. Skjærtorsdag i fjor feiret han i et ungdomsfengsel og han første reise var til flyktningene i Lampedusa. I mange av talene til biskoper og prester i Kirken legger han vekt på at de forkynner denne barmhjertigheten.

Med sin bakgrunn fra Buenos Aires hvor han som erkebiskop gjerne var på besøk i de fattigste områdene, i det som kalles Villa, har han sett nødvendigheten av at Guds barmhjertighet formidles, erfares og tros. I mange av Villaene fikk han installert prester til å bo der og være nær de fattige. Derfor har han oppfordret Kirken til å alltid være på de fattiges side. Samtidig ønsker han at priviligier og annet fjernes fra Kirkens liv. Han ønsker en enklere skikkelse. Noe som må sies å være i tråd med Herrens egen skikkelse.

Pave Frans ber om vår bønn og trenger vår bønn. Fastetiden er en god tid for å be mer.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s