Klima – Søndagsbladet 210816

Kjære menighet,

nylig så jeg på internett en interessant video fra det vitenskapelige tidsskriftet Nature. Det dreier seg om et forskningsarbeid på is-situasjonen på Grønland. Man har oppdaget at dansker fløy fotooppdrag på trettitallet over deler av øya. Disse har man nå gjentatt og tatt de samme bilder for å kunne se utviklingen av isbreene i de fotograferte områdene. Det viser seg at isbreene har trukket seg tilbake med opptil 30 kilometer på de årene som er gått. Det er dessverre all grunn til å tro at i de neste 70-80 årene vil tapet av is bli langt større.

For ikke lenge siden opplevde vi ny regnrekord innenfor vår menighets grenser med flom og mange skader. Det førte blant annet til at trafikken kollapset. Pater Pawel som skulle reise på ferie lørdagen, rakk aldri flyet, da bilen han satt i ble stående fast. Trafikken stoppet opp på grunn av oversvømmelse. En liten pekepinn på hva vi har i vente. Skadene er foreløpig beregnet til rundt 100 millioner. Det er jo ikke slik at vi er ved høydepunktet i klimaforandringene, men vi befinner oss ved begynnelsen.

Vi får stadig inn nyheter om ulike naturkatastrofer som uvær, flom, branner og annet. Det spesielle er ikke at det ikke har vært slik «bestandig», men at det noe forekommer på steder man ikke kan huske å ha opplevd slikt før. Det skjer altså ikke lenger bare på de «vanlige» stedene, men også på nye steder. Og det vil det nok bli langt mer av i fremtiden all den tid vi ennå ikke har begynt å senke utslippene av de forskjellige temperaturdrivende gassene radikalt.

2016 er på god vei til å bli det aller varmeste året målt så langt. Også juli ligger godt over tidligere rekorder og er den varmeste enkeltmåned noensinne registrert siden målingene begynte. Men da utviklingen av temperaturen ikke er lineær, kan det godt være at de neste par årene vil være noe «kjøligere» enn 2016, selv om de nok kan bli varmere enn i tidligere årtier. Forskningen viser videre at det finnes ingen naturlige årsaker til oppvarmingen eller til økningen av gassene i atmosfærene. Det er utelukkende menneskelig aktivitet som står for økningen.

Nylig leste jeg at vi utrydder nå artene på jorden rundt 1000 ganger hurtigere enn det som er naturlig. Noen snakker om at vi mister så mange som 100 arter om dagen. Dette er rent tap.

I den forbindelsen er det skremmende hvor meget plastikk man finner i havet og at mange dyr, fisk og fugl dør grunnet plastikk i fordøyelsessystemet. I en strandet hval, fant man en stor mengde plastikk. Alt dette er menneskenes skyld.

I går leste jeg en artikkel i National Geographic online om hvordan oppvarmingen i havet fører til en enorm oppblomstring av giftige alger som tar knekken på dyr, fisk og fugl langs mange kyster. I California fant man ut at ansjosen inneholder så meget gift, at folk er blitt bedt om å slutte å spise ansjos umiddelbart.

Man kan få inntrykk av at vår planet begynner å «slå tilbake» mot menneskenes ødeleggende virksomhet. Det er nok ikke helt ufortjent. I tiårene som kommer vil alt bli mer tydelig og merkbart enn til nå. Jeg håper det vil føre til raskere og mer effektiv handling fra myndighetenes side.