Afrika – Søndagsbladet 080516

Kjære menighet,

i dag, lørdag, har jeg et lengre opphold på flyplassen i Düsseldorf. Jeg fikk anledning til å kjøre med vår provinsial fra Werne til flyplassen fordi han skulle kjøre den afrikanske provinsialen i vår orden hit. Da hans fly går en god stund før mitt, har jeg nå en tid for meg selv. Det er fint for å kunne skrive en tekst til morgendagens Søndagsbladet.

Den afrikanske provinsialen, p. Jean Blaise Mwanda Ndozi SSCC, var med på vårt møte i provinsrådet i går. Han hadde forberedt en presentasjon over den afrikanske provinsen. Det var for meg ny kunnskap og informasjon. Vår afrikanske provins utgjør Den demokratiske republikken Kongo og Mozambique. I Kongo arbeider de i Kinshasa mens i Mozambique er de i Maputo, Manica og Sofala.

De utgjør i dag 28 medbrødre, 13 afrikanere med evige løfter, 7 ikke-afrikanere med evige løfter og 8 afrikanere med tidlige løfter. Selv om det ikke er mange i provinsen, gjør de et viktig arbeid for å etablere ordenen i Afrika. For tiden er det ganske mange mulige kall der. 3 noviser, 15 postulanter, 15 kandidater og 14 aspiranter. De forskjellige kategoriene gjenspeiler at utdannelseveien er lang. Dette fordi de ofte må ta artium først. Det kan ta mer enn ti år fra en trer inn til vedkommende er blitt prest. Det er bare å håpe og be at innsatsen der bærer rik frukt for Kirken og ordenen.

Det er planlagt at en pater fra Afrika vil komme til Tyskland og virke en del år hos oss og med oss. Muligens kan det komme en eller to patres til senere. Pateren, p. Adalbert Mantubu Mfiyolo SSCC, skal etter planen komme i slutten av august til Tyskland. Han er 44 år gammel og begynte sin vei i ordenen i 1994. Han avla de evige løfter i 2005 og ble presteviet i 2007. For tiden er han kapellan i sognet Notre Dame de Paix i Kinshasa. Her begynte han i fjor å lære tysk på byens Goethe Institut.

Ellers var det mange ulike tema på rådsmøtet og jeg får alltid anledning til å berette fra Norge, både fra vårt ordensliv, men også fra bispedømmet eller annet som kan være av interesse. Den aktuelle nyheten er bispedømmets stevning av Staten.

De siste par dagene har det blitt ordentlig sommerlig her, med skyfri himmel og temperatur opp mot 27 grader. Naturen er kommet lenger og det er deilig med en positiv værforandring.

På Kristi Himmelfart dro jeg med p. Heinz-Josef til Soest, en liten by ikke langt fra Werne, hvor jeg aldri har vært. Her er det gamle gatestrøk, mange fagverkhus og noen interessante kirker fra middelalderen. Det er alltid fint å få se noe nytt og Tyskland er rik på mange interessante steder. Jeg fikk tatt mange bilder. Noen med telefonen som jeg legger ut på min Facebook side og noen med ordentlig kamera som jeg vil se på og eventuelt bearbeide når jeg kommer hjem.