Argentinsk mat

Et tema man ofte møter når man er ute å reiser er de ulike lands mat. Mange jeg møter i Argentina vil gjerne vite hva vi spiser i Norge. Og maten kan føre til en lengre samtale.

I Argentina er selvfølgelig grillet kjøtt, «asado«, helt sentral på menyen. Den første utforderingen er å få skaffet godt kjøtt. De fleste kjøper gjerne hos den samme «carnicero» man er fornøyd med. En «carnicero» vil gjerne passe på at kvaliteten på kjøttet han selger opprettholdes for at kundene forblir trofaste.

En annen viktig side er hvordan grillen forberedes. Til vanlig brukes kull, men kjøttet skal etter sigende være bedre om man bruker ved i stedet for kull. Grillene kan være av mange former. Men de enkleste er ofte en rist man har rundt tyve centimeter over bakken med det glødende kullet under. Grillene har ofte en meget større flate enn vi er vant til i Norge. Det er viktig fordi kjøttet grilles i store stykker før det skjæres opp. De kjenner ikke til stek og marinerer ei heller kjøttet. De bruker bare salt, eventuelt øl mens kjøttet grilles. Av og til serveres det en saus man kan ha ved siden av kjøttet på tallerkenen, men det er i grunnen ikke nødvendig da kjøttet i seg selv har mer enn nok smak.

En god asado består gjerne av «grillpølse«, «choriso«, blodpølse, okseribbe og biff. Eventuelt tarmer og nyrer. Dessuten kan gjerne også noe kylling grilles med. Chorisoen er noe helt annet enn de smakløse norske pølser. Her knaser det i kjøtt og man nyter ordentlig smak. Blodpølsen med sennep er også utmerket. Biffen er som regel nydelig. Men innvoller er ikke min greie, så det takker jeg alltid nei til. Kjøttet serveres gjerne bare med salat og brød til, eventuelt sprøstekte «batatas«, søtpoteter. Øl eller vin er vanlig drikke.

Et måltid kan være ganske yppig og man beregner langt mer per person enn vi er vant til i Norge. Dessuten er kjøttet langt billigere her. Det som er mest vanskelig å vende seg til, er at en asado gjerne spises om kvelden og det kan være i titiden … så man legger seg med ganske full mage og sover tungt.

Men maten i Argentina består av meget mer enn asado. I grunnen er kjøkkenet her i Buenos Aires området ganske italiensk inspirert. Man får pastaretter og pizza. Pizzaen er heldigvis laget på ordentlig vis med tynn sprø bunn og en fornuftig mengde ost og noe annet, ikke overdynget med fyll man ofte får i Norge. Personlig liker jeg pizzaen man får her meget bedre. Ofte brukes stenovner for stekingen noe som gjør pizzaen spesielt god.

«Empanadas» er små «pakker» av deig, med forskjellig fyll, enten laget i stenovn eller stekt i olje. Fyllet er enten kjøttdeig, ost og skinke, kylling, mais, grønnsaker eller roquefort. Ofte serveres disse som forrett ved større middager. Til vanlig smaker de meget godt. Noe annet typisk som forrett, er «picada«, ost, skinke og annet skåret i terninger med oliven, peanøtter, chips og annet.

Ofte serveres «milanesas«. De kan være forberedt med kjøtt av fe eller kylling og paneres i pannen. Her vil jeg anbefale kylling. Kylling her nede er noe helt annet enn de stakkarslige fuglene vi serverer og spiser i Norge. I Norge er en kylling nesten aldri god, mens her er de helt anderledes fyldige og saftige i kjøttet. De spiser dessuten meget større kyllinger enn det vi er vant til. En milanesa lages av et åpnet kyllingbryst og den kan dekke hele tallerkenen. Kyllingkjøttet her smaker så godt at jeg nesten må tvinge meg til å spise det stusselige kyllingkjøttet vi serverer i Norge. Personlig forstår jeg ikke at vi ikke kan få til noe bedre enn det vi har. Hver gang jeg drar til Argentina gleder jeg meg til å spise kylling. Selvfølgelig serveres den på mange andre måter enn milanesa.

Utover det spiser de også meget annet. Man får også fisk, men fisk er ikke spesielt populært i Argentina. Selv har jeg nesten aldri spist fisk her.

Et annet område er grønnsaker som de har her i en stor mengde og ofte i langt større størrelser enn det vi er vant til å se. Her gror det meget mer enn i Norge og det er nok lite som importeres hvis i det hele tatt. Jeg har hatt gleden av å ha levd i hus med appelsiner, sitroner og avocado i hagen. Har man ikke hatt mulighet til å spise slikt rett fra treet, aner man ikke hvor godt det kan være.

Vinen i Argentina er forresten utmerket. Landet har mange steder godt jordsmonn for druer og produksjonen er etterhvert blitt ganske stor. En vin jeg vil gjøre oppmerksom på er hvitviner laget av «Torrontes«, en drue som bare finnes i Argentina. Det er en god og frisk vin med fyldig smak. Jeg er ikke i stand til å bruke alle de ordene som man bruker i avisspaltene om vin og som muligens er vås, men det er en vin som er verdt å prøve og som i dag eksporteres til Norge. Den har trekk i smaken som minner om tyske druer, kanskje noe i retning av «Riesling«.

«Quilmes«, ølen her, er også helt greit. Den er vel mer av lager enn pilstype. Man får den både i boks og flaske. Men de lokale butikker vil bare selge så meget øl på flaske som man har å bytte inn tomfalsker med. Derfor står det alltid en del tomme ølflasker i hjemmene som man tar med for å kjøpe ny øl.