Helikopterulykken – Søndagsbladet 010516

Kjære menighet,

det var en tragisk ulykke med helikopteret som var på vei inn fra Nordsjøen til Bergen på fredag. Det ser ut til at ulykken oppstod ved at rotoren løsnet og forsvant. Da kan ikke helikopteret annet enn å falle som en sten. Stakkarene ombord var sjanseløse.

Med tiden vil vi sikkert få vite hva som er grunnen til at ulykken skjedde. Var det en løs skrue? Eller var det noe annet? Det er en grusom tragedie for ofrene og særlig for de pårørende som sitter igjen med tapet av sine kjære.

Så i går kunne vi lese om et helikopter som styrtet på Jæren, men heldigvis uten skadde. Det er som om ordtaket om at en ulykke kommer sjelden alene stemmer.

Dessverre er det våre tekniske ting aldri så feilfrie at ulykker ikke kan skje. Om det skyldes teknisk eller menneskelig svikt er et spørsmål. Men resultatet blir det samme.

Selv om slike tragedier dessverre skjer av og til, er det ingen tvil om at teknikken er kommet en lang vei de siste årtier og flyving er langt mer sikkert enn noen gang tidligere. Det flys meget mer nå enn noen gang tidligere. Ser man på antall ulykker i relasjon til antall reisende og tilbakelagte kilometer, er flyving det aller sikreste transportmiddel i dagens verden.

I det nye vitenskapsmagasinet til Aftenposten er det en artikkel om mulige flyvende biler. Utviklingen av enkelte modeller ser ut til å nærme seg en teknisk løsning som virker. Men dersom dette virkelig skal bli en realitet, hvordan i all verden vil man lage et trafikksystem som ordner trafikken ikke bare i de vanlige to dimensjonene på bakken, men i en tredje dimensjon i høyden? Dersom det dreier seg om et fåtall kan man se det som enkelt. Men skulle det dreie seg om titusenvis, ville hvert kræsj føre til en styrt fra høyden. Det vil neppe redusere antall dødsulykker i trafikken. Dessuten ville det vært farlig for menneskene nede på bakken eller i hus om det skulle drysse flyvende biler fra himmelen.

Det er sikkert greit med visjoner, men er alt teknisk mulig gjennomførbart eller meningsfullt?

Kanskje min fantasi begynner å bli begrenset. Men jeg synes det er viktigere å utvikle videre transportsystemer som er uavhengig av karbonbasert drivstoff og energi enn å skulle kunne fly med bil.