Temperaturresultat 2013

Nå begynner dataene for klimaet i 2013 å komme. Ofte kan vi lese i nyhetene at temperaturen har flatet ut de siste 16 årene. Men det er nok en ”sannhet” med modifikasjoner.

Den første grafikken viser at 2013 er det 5. varmeste året noensinne. Det blir det når man tar med oppvarmingen i Arktis. Bildet viser meget godt at vi lever i en varm tid. Forvirringen om temperaturen skyldes av vi i de siste årene hadde en såkalt La Niña-effekt, den kaldeste effekten, spesielt i 2011 og godt utover i 2012. Disse to årene ble de varmeste av denne typen noensinne. 2013 har vært et mellomrom på vei til de varme år med El Niño-effekt. Om fenomenet dukker opp i år eller neste år, er ikke lett å si, men da de kaldeste årene var de varmeste noensinne, kan vi forvente at de neste varmeste år vil sette nye rekorder.

2013 - Temperatur

Den andre grafikken viser trendlinjer lagt over de kaldeste, mellomste og varmeste år. Ser vi på disse linjene kan man vanskelig mene at temperaturstigningen stopper, selv om det stemmer at den ser ut til å ha gått noe langsommere i de siste årene. Men 10-15 år er alt for kort til å gi en konklusjon. Etter all sannsynlighet vil nemlig temperaturen stige igjen.

2013 - temperaturfordeling høyt og lavt

Hvorfor? Ser vi på den tredje grafikken, ser vi hvor kraftig havet varmer seg. Og det fra 0 til 2000 meters dyp. Det gule feltet markerer tiden hvor temperaturen på land har ”flatet” ut. Ser man på denne enrome energiøkningen i havet, må man være i beste fall naiv dersom man ikke vil se at dette kommer til å få alvorlige konsekvenser for oss.

2013 - havtemperatur

For et par dager siden offentliggjorde J A Screen ved univeristetet i Exter en forskningsrapport ”Influence of Artic sea ice on European summer precipitation”. Oppvarmingen av Arktis fører til økt nedbør over det nordlige Europa. Været avhenger av jetstrømmen. Går den lengre sør, blir det tørrere, går den lengre nord, blir det våtere. Tapet av is i Arktis fører til at jetstrømmen går oftere lengre sør. Studiet viser at det er en sammenheng mellom mangel på is i Arktis, de atmossfæriske luftsirkulasjoner og øket regn om sommeren over Europa.

Kan brannkatastrofene i Norge grunnet tørke i januar skyldes forandret vær grunnet oppvarmingen i Arktis? Det kan man tenke seg … eller den kraftige tyfonen over Filippinene i november i fjor skyldes nok oppvarmingen av Stillehavet. Og hva skyldes oppvarmingen? Våre økte CO2 utslipp. Selv om det stemmer at alt utslipp vi har forårsaket bare utgjør 3% av den globale CO2-syklusen, fører vårt bidrag til at andelen i atmossfæren har økt med nær 45% siden den industrielle revolusjonen.

2 kommentarer om “Temperaturresultat 2013

  1. Ikke sant? Jeg har fulgt dette i mange år og ennå er det ikke kommet noen innsikt som kan tilbakevise de vitenskapelige resultater.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s