Fototur i Bjørvika

For første gang tok jeg meg en tur for å se på den såkalte barcode-bebyggelsen i Bjørvika. Til nå har jeg bare sett denne fra bilen på de forskjellige veiene i området. På tide å ta dette nærmere i øyesyn med et fotoapparat for hånden. Jeg tok med en Panasonic GX1 med deres egen 20mm 1.7 og en Voigtländer Nokton 50mm 1.5. Disse tilsvarer 40mm og 100mm i den «gamle» filmtiden. I det siste har jeg meget glede av å fotografere med teleobjektiver fordi det gir et begrenset synfelt og tvinger gjennom et nytt blikk med fotoapparatet. Dessuten foretrekker jeg fastobjektiver fremfor zoomobjektiver, da disse er mer lyssterke.

Turen var i går på tidlig ettermiddag og været var grått og kjedelig, men det gir et jevnere lys for fotografering. Den nye bebyggelsen kan på en måte sies å være fotogen da man kan få tatt en del bilder som i enkelte tilfeller kan gi assosiasjoner til filmscener for science fiction filmer. Men byggene er i grunnen stygge og smakløse. De vitner om enten en mangel på estetisk sans, eller en fragementarisk estetikk. Det er ikke en arkitektur for å føle seg hjemme eller som vekker glede ved synet.

Jeg oppdaget at det finnes en slags indre vei mellom byggene og jeg gikk, tok bilder og så interiøret. På et eller annet tidspunkt tenkte jeg på Pushwagners bilder. Noe av det jeg så gav meg slike assosiasjoner. Det må være et rart sted å arbeide eller bo.

Selvfølgelig er det langt igjen til alt er ferdig, så en endelig dom får vente. Men det som er bygget til nå lover ikke godt for fremtiden. En annen ting som slo meg da jeg for første gang krysset gangbroen over Oslo S, er at med de nye byggeprosjektene på hver side av stasjonen er det umulig å utvide den dersom det skulle være behov for det i fremtiden.

Men uansett fikk jeg tatt mange bilder og jeg viser noen her. Fremkallingsteknikkene er forskjellig etter uttrykket jeg ønsker å formidle med bildet. Så bli med på en liten tur i Bjørvika:

_1000173
Velkommen til en ny verden
_1000186
Gangbroen
_1000196
Detalj fra gangbroen
_1000199
Kontrastrike fasader
_1000207
Indre vei mellom byggene
_1000211
Sykkelstativ
_1000213
Fasade
_1000215
Vindu
_1000221
Fasade 2

2 kommentarer om “Fototur i Bjørvika

  1. Spennende – men jeg tror området kan bli meget interessant om alle planer realiseres. For Oslo er vel ikke den hovedstad i Europa som har den mest spennede arkitektur ? og bygge en Ring a la Wien eller Forum Fridericianum hører vel historien til ? La oss bygge for morgendagen – inkludert et lambda 🙂

  2. Jeg er enig i at Oslo ikke har den mest spennende arkitektur. Men er Bjørvikas arkitektur så langt spennende? Jeg opplever den som useriøs og rotete. Selvfølgelig mener jeg ikke at man skal bygge som i fortiden. Men gir ord som «pent», «skjønt», «vakkert» noen mening i vår tid? Når det gjelder den såkalte barcode-rekken, kunne byggene faktisk vakt en assosiasjon til barcode dersom fasadene mot sjøen hadde reist seg på en måte som en barcode. Gjerne med en enhetlig fasadestil … det mener jeg kunne ha blitt meget stiligere.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s