Argentinske Pesos

Penger er et eget tema i Argentina. For å få tak i dem, tar jeg alltid med meg en tilstrekkelig mengde amerikanske dollar i nye 100-sedler. Grunnen til at de bør være nye, er at stedet hvor jeg veksler dem her i Morón, gir en bedre kurs dersom sedlene er feilfrie. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg forholder meg til det. Jeg veksler nemlig ikke penger i banken, men går til et lite vekslekontor bak et reisebyrå. Av sikkerhetsgrunner tas sedlene imot bak en disk og jeg blir informert om dagens kurs som er helt grei sammenlignet med bankenes kurs. De tar ingen gebyrer utover et par pesos dårligere kurs. Dollarene legges så i en plastkopp som trekkes opp manualt i etasjen over ved en liten «heis». Det tar et par minutter og det kommer en kopp med pesos ned igjen. Akkurat nå gir 100 dollar 392 pesos. Disse sedlene er på ingen måte nye …

Selvfølgelig kunne jeg også tatt ut kontanter på minibank, men de tillater ikke større uttak enn rundt 400 pesos. Da får man dessuten et vekslegebyr fra banken hjemme på en rundt 29 kroner. Utover det kan man også benytte VISA og andre kort uten problemer. Men grunnet frykten for skimming og andre triks, er jeg tilbakeholden med kortbruk når jeg er her. Kontanter er det greieste selv om det medfører dobbel veksling.

I Argentina benyttes mynter fra 1 centavo (hundrededel) opp til 1 peso. Mellomstørrelsene er 5, 10, 25 og 50 centavos. Seddelvalørene er 2, 5, 10, 20, 50 og 100 pesos. Om der finnes større sedler, vet jeg ikke, da jeg aldri har sett større enn 100. Nå diskuteres det å bytte ut 2 pesos sedlene med mynt. Dette vil nok bli gjort med hensyn til automater. Det er jo også grunnen til at vi i Norge har slike avsindige mynter som 10- og 20-kronene. Det er for lettere å flå oss i automater.

Gran Buenos Aires er et område med en befolkning temmelig nært tre ganger Norges befolkning. For å transportere disse er der et enormt antall busselskaper med mange busser og ruter. Jeg vet ikke hvor mange tusen av dem er på veien til enhver tid, men det må være adskillige. Disse bussene fores med mynter for å hoste ut bilettene. Selv om det for oss nordmenn er særdeles billig å ta offentlig transport her, sluker alle byens busser en stor del av landets samlede mynter. I fjor var det en stadig kamp å få tak i mynter, men i år er det bedre etter at regjeringen tillot at det ble preget mer mynt. I fjor stod det ofte i vinduet på kiosker og i små forretninger at de ikke vekslet og foretrakk eksakt betaling. Man har lenge diskutert å innføre et kortsystem i storbyen, men man har vel ikke kommet særlig lengre enn det. Men når jeg tenker på det skandaløse Flexussystemet i Oslo, er det kanskje like greit at de ikke forsøker seg på et kortsystem her.

En ting som er tydelig etter et års fravær, er at prisene stiger ganske meget. Ut ifra mitt inntrykk vil jeg tippe at Argentina har hatt en inflasjon på mellom 25 og 50 prosent på et år. Det er meget og jeg synes nå at en del begynner å komme for nært Norge i pris. Når man samtidig tenker på at man tjener langt mindre her enn i Norge, er det ikke så lett for vanlige folk å få regnestykkene til å gå opp. Mange har nesten ikke penger igjen de siste dagene før en ny lønning kommer. Da er det ekte smalhans noen dager og så fest når lønningen er kommet.