St. Rita Radio / EWTN Norge

Den 15. og 16. april deltok jeg på et møte på Haramsøya utenfor Ålesund hvor St. Rita Radio holder til. Radioen ble grunnlagt den 22. mai 2020, minnedagen for den hellige Rita. I fjor begynte radioen samarbeidet med EWTN, antageligvis den største katolske mediesender i verden. EWTN har besluttet å satse på å bygge opp en tjeneste fra Norge.

EWTN stammer opprinnelig fra USA, men har med tiden fått mange sentraler og medarbeidere i mange land. På vårt møte hadde vi med oss Andreas Reiser, en østerriker som arbeider ved EWTN i Roma. Der er det 35 personer som er ansatt. EWTN står for «Eternal Word Television Network» og ble grunnlagt i sin tid av Moder Angelica (1923-2016). Opprinnelig var det først og fremst en TV-kanal og er fortsatt å finne på mange kabeltilbud. I dag når EWTN 440 millioner husstander i mer enn 150 land i verden ad denne veien. Men i mellomtiden har de bl.a. egne nettsider, som f.eks. ewtnvatican.com eller ewtn.no. Målet til alt arbeidet EWTN gjør globalt er å forsvare og beskytte kristne verdier. De nordiske biskopers hyrdebrev om menneskelig seksualitet har ved hjelp av EWTN nådd 172 land i verden.

I Norge vil vi utvide tilbudet og vi ønsker å stå for det samme i det norske samfunnet. Vi ønsker å være et tilbud for alle kristne og alle mennesker av god vilje. Det vil gjenspeile seg mer og mer i tilbudet vi bygger opp. I dag består arbeidet av skrevne artikler, podcaster (radio) og videoer. En utfordring for vårt arbeid, er at medielandskapet forandrer seg fort og i dag ser vi ennå ikke rekkevidden av f.eks. de nye KI løsningene som ChatGTP. Det er viktig å følge med.

Jeg ble involvert i St. Rita Radio allerede i fjor mens jeg var i Bodø. Sammen med Clemens Cavallin laget jeg en serie videoer som er tilgjengelige på ewtn.no. De fire fra Den stille uke, spilte vi også inn på tysk og spansk. De ble vist på EWTNs internasjonale kanaler både ifjor og i år. For tiden arbeider vi mer med podcaster hvor jeg har samtaler med Pål Johannes Nes. Videre har jeg begynt med en serie hverdagsrefleksjoner. Etter møter på Haramsøya fikk jeg en del opptaksutstyr med meg til Tromsø for å kunne tilby bedre lydkvalitet på opptakene jeg gjør her. Etter hvert kommer jeg også til å ta opp arbeidet med videoer igjen.

Pål Johannes og hans hustru Erika grunnla St. Rita Radio. Biskop Bernt Eidsvig som på den tiden var administrator av Trondheim Stift gav sin tillatelse til oppstarten. Biskop Erik Varden støtter også arbeidet etter at han overtok ansvaret for Stiftet. Vårt arbeide har den nødvendige kirkelig godkjennelse og anerkjennelse.