Første måned i Tromsø

I dag er det en måned siden jeg ankom Tromsø. Den første tiden har i begynnelsen vært preget av å pakke ut og rydde på plass, innrede og kjøpe inn nødvendige utensilier for et liv i en leilighet. Det var ikke et tilgjengelig bosted for meg i kirkens eiendommer så Stiftet har leid en leilighet. Etter avtale med utleier benytter jeg noen av møblene som stod der.

Flyttelasset ankom dagen etter meg og det meste ble plassert i leiligheten. Men mange av mine bøker, særlig filosofisk og teologisk litteratur skal være på kontoret mitt i bispegården, så det ble losset av her først. Da det tar tid å innrede seg og pakke ut, bodde jeg de første 14 dagene som gjest i bispegården. Jeg ble meget godt mottatt av biskop Berislav.

Siden den 20. oktober bor jeg i leiligheten i Petersborggata 36 D. Den første uken var ennå preget av utpakking og rydding. Det er alltid en spennende utfordring å finne fornuftig plass til det man har. Til tross for at jeg klarte å kvitte meg meg en god del før jeg reiste fra Stabekk, undrer jeg meg likevel over alt det jeg har med. Det var ikke alltid lett å se under tidspresset som den siste delen av pakkingen ble gjort på, hva som faktisk er lurt å beholde. Jeg håper med tiden å kunne videreføre sorteringen og kvitte meg med mer. Av og til tenker jeg at det er som å bo på et lager.

Da jeg ikke tok med meg så meget til kjøkken og husholdning, har jeg vært flere ganger underveis for å skaffe nødvendige ting til matlaging, renhold osv. En annen utfordring er å henge opp bilder. Etterhvert har jeg en god samling med mange bilder. Men leiligheten er utformet på en måte som gjør det bare begrenset mulig å henge opp bilder. Noen bilder vil derfor etterhvert finne veien til kontoret. Jeg liker å sette et personlig preg på min arbeidsplass. Til uken får jeg levert hyller fra BBB-reol systemet, så da får jeg pakket ut og innredet kontorets bibliotek.

Jeg har begynt mitt arbeid som kansler i Stiftet og jeg opplever et godt samarbeid med biskopen. Nå er de nye virustiltakene noe vi tar stilling til. Dessuten har biskopen sett seg nødt til å avlyse kommende møter i konsultorkollegium og presteråd i midten av denne måneden. I Tromsø har smitten spredt seg raskt og nå er elevene ved de videregående skolene blitt bedt om å holde seg hjemme og få undervisning på nettet. Akkurat i dag ligger det bilde av den videregående skolen som ligger på den andre siden av gaten der jeg bor på NRKs nettside. Så det er nært.

Et ansvarsområde til jeg har fått, er liturgien i Karmel. De har messe hver dag kl. 09.00 om morgenen og det passer meg godt. Etter messen drar jeg ned til byen på kontoret. Da bilen jeg disponerer er en oppladbar hybrid, kjører jeg bare på strøm i byen.

Jeg befinner meg ennå i en fase med å bli kjent og arbeide meg inn i de ulike områder. Det kommer nok flere til etterhvert. Et område jeg vil begynne å se på til uken er sjelesorg blant byens katolske studenter. Senere vil en side av min oppgave være å bli kjent med alle kirkene og eiendommene i Stiftet.