Mona Lisa – Søndagsbladet 250617

Kjære menighet,

i uken som gikk var p. Eystein og jeg i Madrid. Vi har bestilt nye messehagler til Mariakirken. Disse kommer noe senere med posten når alt det bestilte er klart. Dessuten kjøpte vi noe annet utstyr til kirken. Tanken med reisen var å kunne ta produktene i øyesyn og ikke bare kjøpe over nettet. Vi håper det vil falle i smak i menigheten.

Men det var også litt tid til noe turisme i den store byen. Et kulturelt høydepunkt var et besøk på El Prado, det store og berømte kunstmuseet. Museet har en så stor samling at man ikke kan legge opp til å se alt under et besøk. Derfor bestemte vi oss for hva vi ville se før vi begynte vandringen gjennom de mange saler. El Prado stiller ut i over 100 rom. I tillegg er det en helt ny del hvor skiftende utstillinger vises. Vi valgte blant andre å se El Greco, Rubens, Goya, Velazquez, Bosch, Fra Angelico.

Det bildet jeg ønsket allermest å se, er Mona Lisa versjonen El Prado har. Dette bildet har riktignok vært vist siden 1819, men ble før sett på som en verdiløs kopi. Men etter at det ble ferdig restaurert i 2012, blir det regnet som den tidligste kopien, malt samtidig med den berømte versjonen av Mona Lisa. Før restaureringen var fargene mer dempet og det var ingen bakgrunn å se, alt var bare malt svart bak personen. Etter restaureringen er fargene langt klarere og et komplett landskap bak personen er kommet frem, det samme som i Louvre-versjonen. Det viser seg at den mørke bakgrunnen var malt rundt 200 år senere over maleriet. Inngående studier med infrarød reflektografi og radiografi viser at bildet er malt i Leonardo da Vincis verksted samtidig med den berømte versjonen. Man ser det på den underliggende tegningen, som er lik Louvre versjonen, og som til og med utviser de samme korrekturer i tegningene. Dette ville vært umulig i en senere kopi. Begge bildene ble altså forberedt som tegninger før de ble malt.

Fernissen på originalen i Louvre er sprukket og blitt gulere gjennom århundrene. Det er i dårligere stand en kopien fra samme tid. Det er et spørsmål om det lar seg restaurere til å bli nærmere det bildet Leonardo faktisk så selv.

Før restaureringen ble El Prados versjon regnet for å ha vært malt av en flamsk maler. Dette fordi man trodde bildet var malt på en plate av eik. Men under restaureringen ble det klart at platen er av valnøtt, noe som ofte ble brukt av Leonardo. Det antas et bildet er malt av en av Leonardos italienske elever, andre tror det kan være en av de spanske elevene. Men det er meget godt gjennomført, med gode farger, tildels bedre enn dem på Louvre-versjonen og er på ingen måte en typisk atelier kopi. Hva om det er Leonardo selv som har malt det? Noen forskere tror det. I det minste har han nok hatt sin hånd på det.

Jeg synes bildet er glimrende og på mange måter «bedre» enn den berømte versjonen. Detaljer i hår, ansikt, stoffer osv., er meget vakre. Dessuten ser personen på dette bildet mer reel og levende ut og hun virker yngre i denne versjonen. Antageligvis viser dette maleriet hvordan personen virkelig så ut. Jeg kan bare anbefale å se godt på dette maleriet om man er på besøk i El Prado. Det berømte Mona Lisa i Louvre er mer «mystisk». Hva om dette er et videreført maleri i forhold til det som henger i El Prado? Som om Leonardo har søkt noe overnaturlig i uttrykket til personen? Eller om det i El Prado ble laget på den måten fordi det ble solgt, mens Leonardo beholdt det andre? Kanskje vi aldri får vite det sikkert. Men spennende er det.

800px-Copy_of_La_Gioconda_-_Leonardo_da_Vinci's_apprentice
El Prados Mona Lisa før restaurering
800px-Gioconda_(copia_del_Museo_del_Prado_restaurada)
El Prados Mona Lisa etter restaurering.
Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched
Louvres Mona Lisa

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s