Praktiske ting – Søndagsbladet 190217

Kjære menighet,

det virket muligens underlig at jeg dro på en tidlig ferie i år. Det skyldes blant annet at jeg venter på en utredning på Rikshospitalet i begynnelsen av mars. I fjor høst ble det oppdaget at jeg har en rytmeforstyrrelse i hjertet. Jeg skulle få en behandling i november, men da var rytmen ikke ujevn nok. Da jeg av og til har dager hvor jeg ikke er så vel, tenkte jeg at jeg like godt kunne ta brorparten av ferien nå mens jeg venter på utredningen. Da jeg dessuten ofte er i Argentina når det er sommer her og vinter der, ønsket jeg å oppleve en sommer der igjen. Og det fikk jeg i fullt mon. Opp til + 35 C med temperaturer stort sett rundt 30 hele tiden. Mitt inntrykk er at varmen gjorde meg godt. Jeg fikk slappet ordentlig av.

Før jeg reiste, hadde jeg et møte og en befaring med elektroingeniøren som planlegger fornyelsen av strømmen i kirkebygget med rommene under og med en lysingeniør. Vi kommer til å benytte fornyelsen også til å få en ny og forbedret belysning, både i kirkerommet og i menighetssalen. Det kommer til å kreve en del tid og planlegging av når dette kan gjøres best. Spørsmålet som er åpent i dag, er i hvilken grad det vil bli nødvendig med å sette opp stillaser i kirkerommet. Dersom det skulle være nødvendig å ta ut kirkebenkene, har vi har vurdert om vi i samme omgang bør pusse dem opp. Men jeg har nå forstått at de ikke er laget i heltre, men at de bare har et tynt laminatlag som gir trestrukturen. Da er det vanskelig å gjøre så meget med dem. Betyr det at vi kanskje heller etterhvert bør overveie nye benker i kirkerommet?

En annen ting jeg også gjerne skulle se fornyet, er skapene i sakristiet. Sakristiet er lite og trangt og jeg antar at en ombygging kunne gi en mer effektiv plassbruk. Men i år må vi først og fremst prioritere fornyelsen av strømanlegget i kirkebygget. Det vil nok medføre en del følgekostnader, som en ny himling i menighetssalen og muligens et nytt terrassebelegg, da det i dag er vannlekkasje i terrassen eller i sluket som går utover belysningen i gangen under til menighetssalen. Antageligvis må oppvarmingen i terrassen og trappene ute fornyes.

I løpet av året vil adskillelsen av en del av menighetsområdet for en ny menighet på Eikeli bli forberedt. Et forslag betyr at vi gir fra oss en del av vårt område til denne nye menigheten, men at vi får noen deler fra St. Olav i retur. Det blir altså forandringer av menighetsgrensene på et senere angitt tidspunkt.

I mellomtiden forbereder bispedømmet dette ved at huset som var søstrenes hus blir pusset opp eller bygget om. Da det i dag er et felles fyringsanlegg i dette huset med huset som kommunen leier som barnehage, ønsker bispedømmet å forandre dette. Kontrakten med kommunen er derfor sagt opp fra bispedømmets side. Da det er en 6 måneders oppsigelsesfrist, gjelder dette fra 1. juli.

Apropos fyr, så har vi oljefyring også her på Stabekk. På torsdag hadde vi den årlige servicen og jeg kom i prat om hva skjer i 2020. For det første er det i dag ikke klart om en ombygging av fyren til bioolje må skje innen 1.1.20 eller 31.12.20. Tanken ute kan beholdes, men må tømmes og renses. Alt etter som når datoen er, må innkjøpet av olje planlegges i 2019. I dag koster biooljen generasjon 2 dessverre 4 kroner mer per liter enn den nåværende oljen. Da effekten er noe lavere i oljen, risikerer vi at literprisen øker med rundt 50 %. Jeg vil derfor i 2018 søke råd om alternative oppvarmingsmetoder for hele anlegget.

Så det er en del praktiske ting vi må ordne i tiden som kommer.