Søndagsbladet 131215

Kjære menighet,

i dag åpnes Barmhjertighetens år i vårt bispedømme ved at biskop Bernt Eidsvig åpner en hellig dør i St. Olav domkirke under høymessen kl. 11. Det er pave Frans som har proklamert et ekstraordinært hellig år i barmhjertighetens tegn. Året varer fra den 8. desember i år, høytiden for Marias uplettede unnfangelse, til 20. november 2016, Kristi kongefest. I dag åpner Paven den hellige døren i Peterskirken i Roma.

På fredag hang vi opp et bilde av den barmhjertige Jesus i Mariakirken. Bildet er malt av Lilia E. Iversen i vår menighet. Arbeidet er meget godt utført. Øynene på Jesus ser på betrakteren selv om man inntar forskjellige blikkretninger. Motivet stammer fra søster Faustinas visjon i Polen. En utførlig artikkel om hennes liv og bildets tilblivelse står på kirkens nettside: http://www.katolsk.no/biografier/historisk/fkowalsk. Gud ønsker at bildet skal spres ut i hele verden.

Det sentrale i bildet er nådestrålene som lyser ut fra Herrens hjerte. Han peker på hjertet med den venstre hånden og velsigner betrakteren med den høyre hånden. Den som ærer ham gjennom dette bildet mottar Herrens nåde på en spesiell måte. De to strålebuntene er i rødlig og blålig farge og viser til beskrivelsen i Johannesevangeliet om hvordan blod og vann strømmet ut av Herrens side da han ble stukket med lansen. De gamle fedre har alltid sett denne beskrivelsen hos Johannes som Kirkens skapelse. Kirken ble tatt ut av Herrens side analogt til hvordan kvinnen ble skapt av mannens ribben i den andre skapelsesberetningen i Genesis, Bibelens første bok.

Kirken er med andre ord skapt som Kristi brud. Ekteskapet mellom Kristus og Kirken har som frukt det troende folk. Kirken er moderlig og kvinnelig. Hun er et nådens rom som er fruktbart. Denne fruktbarheten møter vi også i Kirkens sakramenter. Vi møter Guds barmhjertighet og nåde på en helt konkret måte. Hans kjærlighet rører ved oss og fornyer oss. Guds nåde og barmhjertighet strømmer til oss som på bildet av den barmhjertige Jesus.

Samtidig ser vi også et lys i strålene. Det er lyset fra Gud som skinner gjennom Sønnen, det lyset Peter, Johannes og Jakob fikk se på Forklarelsens berg. Det samme lys som Herren stod opp til. Det lys som skinner inn i verdens mørke gjennom Jesu Helligste Hjerte og som er lagt i oss i dåpen. Gjennom oss kan dette lyset lyse i våre verden ved at vi er barmhjertige slik Gud er barmhjertig med oss. Allerede i Det gamle Testamentet sier Gud at ikke offer er ønsket, men barmhjertighet.

Slår vi opp i Norsk etymologisk ordbok, ser vi at barmhjertig er et ord som brukes om godhjertet, mild, nådig og som kommer fra middellavtysk barmherlich som er omdannet fra gammelhøytysk arm(a)herzi som bygger på arm «arm, stakkars» + herzi «hjerte». Ordet betyr egentlig «med hjerte for de arme». Slik er Guds holdning til oss. Han er barmhjertig med oss, og ønsker at vi er barmhjertige med hverandre.

Pavens ønske er at vi i dette året får en fornyet og fordypet forståelse av Guds barmhjertighet og barmhjertighet som sådan for at vi kan forstå hvor rike og elsket vi er som Guds barn av Kristus-Kirken.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s