Søndagsbladet 061215

Kjære menighet,

i disse dager pågår klimaforhandlingene i Paris. Så meget jeg enn ønsker forhandlerne mest mulig suksess, er jeg dessverre pessimistisk med hensyn til resultatet. Vil de nødvendige avgjørelsene blitt tatt som fører til en reell handling? I snart 30 år har man latt være å ta de nødvendige skritt for å få satt i gang en kraftig reduksjon i utslippet av drivhusgasser. Heldigvis er man kommet i gang i noen land med reduksjonen. Men det er ennå ikke slik at det faktisk totale utslippet globalt har begynt å gå ned. To graders målet man har satt seg fore å nå, altså at den globale gjennomsnittstemperaturen ikke skal overskride to grader fra den industrielle revolusjon til nå, er ikke tilstrekkelig vitenskapelig sikret. Derfor burde man vært langt mer tilbakeholden med utslippene enn det man har vært. Derfor mener mange at f.eks. CO2-innholdet i atmosfæren ikke burde ha fått gå over 350 ppm. I år er det antageligvis det siste året hvor vi i det hele tatt har verdier under 400 ppm.

På bakgrunn av de kybernetiske studier til økologi som jeg satte meg inn i for snart 30 år siden og de mange ulike nyheter som man kan finne til alle de ulike problemene til enhver tid, er min pessimisme begrunnet for meg personlig.

Men uansett er det viktig å få redusert utslippene så fort og så kraftig som mulig. Vi gambler ellers med vår fremtid som menneskelig sivilisasjon på denne planeten. Har de ansvarlige politikere og forhandlingsdelegasjoner tilstrekkelig innsikt og mot til å ta virkelig tydelige steg, ikke bare skritt, i riktig retning? Selv om det kan bety et paradigmaskifte for vår samfunnsforståelse og økonomisk tenkning? Jeg er redd for at man tror at man kan løse problemene innenfor det aktuelle økonomiske vekstparadigmaet. Kan det som har ødelagt vår verden, være midlet for å snu den negative utviklingen? Jeg tror ikke det.

Holdningene som kommer frem i pave Frans encyklika «Laudato Si», er viktige å la seg inspirere av og jeg mener de kan hjelpe til en nødvendig fornyelse. Derfor er jeg meget glad for at den meget snart kommer ut på norsk. Ser man på den norske delegasjonens innspill i Paris, er de på feil vei og har fortjent prisen de fikk for et par dager siden for våre holdninger som går ut på å kjøpe seg fri med masse penger i klimakvoter og regnskog i stedet for å gjøre noe konkret i Norge for å redusere utslippene hjemme hos oss.

Fredag er konferansen avsluttet og jeg ber og håper at den kommer frem til modige og forfriskende avgjørelser.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s