Søndagsbladet 041015

Kjære menighet,

mens jeg var i Argentina leste jeg ferdig pave Frans encyklika «Laudato Si» fordi jeg ble bedt om å skrive en artikkel om den til det kommende nummeret av årsskriftet «Segl». Den er meget god og jeg likte meget godt hvordan Paven fremstiller helheten i de økologiske utfordringer og ikke bare global oppvarming. Kritikerne får det til å se ut som om han bare skriver om det. Men han skriver om alt fra menneskets åndelige økologi til globale utfordringer av mange slag. Mot slutten har han en vakker betraktning over eukaristien. Det gode er videre at Paven har et optimistisk håp om at vi er i stand til å møte utfordringene og foreta de nødvendige skritt for å lykkes.

Jeg ønsker å dele hans håp og jeg håper hans reise til USA har en positiv effekt før de kommende forhandlingene i Paris.

I et par år nå har jeg vært medlem i den amerikanske «Union of Concerned Scientists». Selv om jeg ikke er vitenskapsmann selv, støtter jeg gjerne en slik organisasjon. I sommernummeret av deres tidsskrift «Catalyst» offentliggjør de en artikkel om hvordan oljeselskapene BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil og Shell, samt kullgiganten Peabody Energy systematisk har motarbeidet klimaforskningen til tross for at de allerede sent på 70-tallet var klar over farene ved økt CO2-utslipp.

Dette dokumenteres i syv «bedrageri dokumenter» på tilsammen 340 sider som er tilgjengelig på http://www.ucsusa.org/decadesofdeception. I USA kan dokumenter fra firmaer frigis gjennom en såkalt «Freedom of Information Act» forespørsel. Dette sørget Greenpeace og Climate Investigations Center for ble gjort.

Det viser seg blant annet at Wei-Hock Soon, som har skrevet mange villedende ting mot klimaforskningen, er blitt støttet av oljeselskapene. Faktisk er mer enn 40 think-tanks i USA blitt støttet av ExxonMobile alene. Alt dette for å så tvil om forskningen og for å forhindre at noe gjøres.

I den samme artikkelen fortelles det også at mer enn halvparten av CO2-utslippene etter den industrielle revolusjon, satt til 1751, er sluppet ut etter 1988. Fra 1751 til 1987 ble det sluppet ut 737 Gigatonn CO2, mens etter 1988 er det sluppet ut 743 Gigatonn CO2. Dette skyldes nok blant annet den voldsomme utbyggingen av kraftverk i India og Kina.

Når man så ser i disse dager hva et kjent bilmerke som VW har gjort for å skjule de egentlige utslippene fra sine dieseldrevne biler, kan man undres hva som muligens ellers foregår i vår verden. Saken er dessverre den at vi befinner oss i en situasjon hvor tiden for radikale forandringer blir stadig kortere. Dessverre ser det ut til at det livet vi er vant til å føre, ikke vil kunne vare meget lenger. Så derfor håper jeg møtet i Paris tør ta noen konkrete skritt i en riktig retning. Alt hjelper, selv om det nok ville være å foretrekke om man kunne ta noen store skritt.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s