Søndagsbladet 231114

Kjære menighet,

på kirkens nettside katolsk.no står det følgende: «Pave Frans har utropt 2015 til Ordenslivets år (‘året for det gudviede liv’). Året åpner første søndag i advent 2014 og avsluttes 2. februar 2016. Den 2. februar feirer Kirken  festen for Herrens fremstilling i templet, og på denne dagen markerer også Kirken hvert år dagen for det gudviede liv. Ordenssamfunnene i Norge ønsker å markere året bl.a. med at hvert ordenshus og kloster arrangerer åpen dag til ulike tider gjennom året. Disse vil annonseres på en egen nettside og på katolsk.no. I tillegg vil det gjennomføres større fellesarrangementer 2. februar 2015 og 2016.»

I min orden har vi ikke fått høre om markeringen av året med åpen dag. Men jeg regner med at det kommer vi til å være med på. Tanken er god og nå som vi har fått muligheten til å etablere et ordensliv i Villa Maria er det mulig å kunne være med på dette.

Vi har vært i Norge siden 1920, men har hatt få muligheter til å ha et fellesskapsliv. I 1931 fikk vi det pastorale og administrative ansvaret for Midt-Norge kirkedistrikt, hvilket i praksis betød at patrene var sogneprester i de enkelte menigheter. I 1931 var det bare Trondheim og Molde, men siden etablerte ordenen menigheter i Kristiansund, Ålesund og Levanger. Ordenen hadde lederen av distriktet. Den første prefekten residerte i Molde, men etter dennes død i 1945, ble Trondheim stedet hvor prefekten og fra 1953 biskopen residerte. I tillegg til sogneprestene hadde ordenen tidvis også en kapellan i St. Elisabeth hospital i Trondheim. Avstandene før gjorde det ikke mulig for dem å møtes ofte, men etterhvert som infrastrukturen ble forbederet, øket hyppigheten av møtene.

Etterhvert kom det også sekularprester til distriktet. Ordenen hadde ansvaret helt frem til år 2000. Men gjennom hele tiden ble det ikke etablert et reelt kommunitetsliv. Det begynte i Oslo Katolske bispedømme da vi overtok ansvaret i Kristiansand fra høsten 2001.

Da vi var i Midt-Norge, var det alltid den tyske ordensprovinsen som hadde ansvaret der. I 1986 kom de første brødrene fra den polske ordensprovinsen til Norge. Siden 2010 har den polske provinsen overtatt ansvaret for vårt virke i Norge.

Den 11. august 2020 er det 100 år siden den første medbror, p. Cyriakus Toll, kom til Norge. Det ser vi frem til å kunne feire.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s