Søndagsbladet 301114

Kjære menighet,

i dag begynner NUKs Adventaksjon og våre ungdommer og konfirmanter vil delta i aksjonen. Jeg håper mange vil støtte årets aksjon.

I år er det 40 år siden ungdommen i Asker og Bærum holdt sin første aksjon, det som vel er opprinnelsen til Adventaksjonen? Jeg har et utklipp fra Budstikka fra den 20. januar 1975 hvor man ser Gunnar Markussen og Eva Avlund med Sigurd Aske fra Kirkens Nødhjelp og pater Harald Taxt fra Caritas. Ungdommen hadde solgt papptallerkener med påskriften «Vår gjest på Jualften 1974 kommer fra Bangladesh» til 25 kroner stykket. Vi måtte den gangen trykke alt manuelt på kort og lime dem inn i tallerkene. Aksjonen ble en suksess og vi overrakte 16.800.- kroner, et betydelig beløp i datiden som etter dagens kroneverdi er i overkant av 92.000.-.

Teamet for årets aksjon er «Utdanning i konflikt» og det dreier seg om voldsforebygging blant unge i Colombia. Konflikten i landet står mellom geriljaen, paramilitære, og staten, og har blant annet blitt finansiert gjennom narkotikakriminalitet. Konflikten rammer spesielt de unge i fattige urbane områder og i mange byer finnes det få eller ingen muligheter for utdanning og arbeid. En kriminell levevei blir derfor av mange unge sett på som den eneste veien ut av fattigdommen og ungdom blir målrettet kontakten for å bli aktører i krigen. Å være medlem i en væpnet organisasjon gir dem beskyttelse, selv om beskyttelsen ofte er kortvarig i det svært voldspregede samfunnet.

Caritas har et spesielt fokus på å gi barn og unge et alternativ til et liv i vold og kriminalitet. Målet med prosjektet i Colombia er å redusere sårbarheten til ungdom som lever i områder med konflikt. Caritas samarbeider med ungdomsorganisasjoner som har et aktivt engasjement for å  redusere volden i sine egne lokalsamfunn. Her får ungdommene opplæring i konflikthåndtering, menneskerettigheter og politisk talsmannsarbeid. De får også tilbud om yrkesrettet utdanning eller bistand til å ta en annen høyere utdanning.

Siden 2013 har Caritas utdannet 462 ungdomsledere i i Bogotá. Fremover vil de samarbeide med organisasjoner i fem andre byer; Medellín, Cali, Pereira, Ibagué og Cartagena. Støtten fra årets adventsaksjon skal:

STYRKE 31 LOKALE ORGANISASJONER

HINDRE 450 UNGDOMMER FRA Å BLI REKRUTTERT INN I VÆPNEDE GRUPPER

GI 350 UNGDOMMER ET UTDANNINGSTILBUD

Jeg anbefaler denne aksjonen på det varmeste og jeg håper vi kan oppnå gode resulateter for en god og viktig sak.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s