Søndagsbladet 240814

Kjære menighet,

Den 26. august feirer våre polske trosfeller festen for Den svarte Madonna i Częstochowa. Hun står sentralt i landets religiøse historie helt siden bildet kom til Polen for mer enn 600 år siden. Den svarte madonna oppbevares i klosteret Jasna Góra i Częstochowa i bispedømmet Kraków, noe som gjør at byen regnes som den helligste byen i Polen. Hvert år valfarter mange kristne dit. Gjennom århundrene har Den svarte Madonna i Częstochowa utviklet seg til Polens høyst ærete religiøse symbol. Hun har spilt en nøkkelrolle i nasjonens historie og utvikling.

På polsk kalles hun også Czarna Madonna. Bildet viser Den svarte Madonnaen i en kjole med fleur de lys. Bildet har en tradisjonell komposisjon som bygger på ikonene i den ortodokse kirke. Jomfru Maria avbildes som Hodegetria («En som viser vei»). I det retter hun oppmerksomheten bort fra seg selv, gjør tegn med sin høyre hånd mot Jesus som frelsens kilde. På sin side strekker barnet ut sin høyre hånd mot tilskueren i velsignelse mens han i sin venstre hånd holder en evangeliebok.

Bildet av Vår Frue er malt på lerret med temperamaling. Basen består av et trepanel dekket av et lag av tegnekritt og har dimensjonene 122,2 x 82,2 x 3,5 centimeter. Limt til denne basen er et lerret, som maleriet er malt på. Bildet gjennomgikk ekspertundersøkelser i 1926-27 under det første forsøket på restaurering. Da en andre restaurering ble foretatt etter Andre verdenskrig, erklærte den ansvarlige kommisjonen etter langvarige studier at bildet var av østlig opprinnelse og stammet fra 500-tallet. Dette plasserte bildet flere århundrer tidligere enn den datoen som ble etablert av kommisjonen i 1926-27. Det er mulig at fremtidige undersøkelser vil kaste enda mer lys over bildets opprinnelse og tidlige historie.

På grunn av det mørke pigmentet på Vår Frues ansikt og hender kalles bildet hengivent «Den svarte Madonna», på det vakreste bebudet i Salomos Høysang i Bibelen: «Jeg er sort, men enda vakker, dere Jerusalems døtre. Jeg ligner teltene i Kedar og teltdukene hos Salomo» (Høys 1,5). Den mørke fargen på ansikt og hender er karakteristisk for bilder malt i denne perioden. En legende om Den svarte Madonna sier at nærværet av det hellige bildet reddet dets kirke fra å bli ødelagt i en brann, men ikke før flammene hadde mørknet det hudfargete pigmentet. Andre tilskriver den mørke fargen primært til alder og behovet for å holde det skjult i lange perioder på steder hvor det eneste lyset var fra vokslys, som misfarget maleriet med sin røyk.

Et av de eldste dokumentene fra Jasna Góra hevder at bildet reiste fra Jerusalem via Konstantinopel før det endelig nådde Częstochowa i august 1382. Legenden hevder at bildet ble malt av den hellige evangelisten Lukas på en bordplate av sypress fra Den hellige Families hus i Nasaret. Jomfru Maria satt modell for bildet, og mens Lukas malte, fortalte hun ham historien om Jesu liv, som Lukas senere tok med i sitt evangelium.

I 326 skal den hellige Helena, mor til keiser Konstantin den Store, ha funnet bildet i Jerusalem og brakte det med seg til Konstantinopel. Historien videre er mangeslungen og lang. Den som ønsker å lese alt kan lese mer her: http://www.katolsk.no/biografier/historisk/aug26

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s