Verdens lys

Under gårsdagens messetekster møter vi Herrens ord hvor han sier «Dere er verdens lys«. Det kan vi se i sammenheng med det jeg skrev forleden om «Gud eller penger«. Herrens ord er nemlig en beskrivelse, ikke et bud. Han sier ikke at «Dere skal være verdens lys» eller «Dere bør være verdens lys«. Nei, han sier at «Dere er …» Det er altså noe som kjennetegner de som tilhører Kristus, de som har valgt Gud. Hvordan er det mulig?

Herren snakker ikke om lys i vanlig forstand, det er ikke det lys vi ser med våre øyne. Det er annet lys, et lys som kun kan sees i troen, med hjertet. Det er Guds lys det er snakk om, et overjordisk lys, et metafysisk lys, et lys av en annen virkelighet. Det er lys som blir lagt inn i personen i dåpen, det er en indre virkelighet som tennes i personen. Den døpte kalles til å la dette lyset skinne gjennom den man er, det man sier, det man gjør. Jo mer en person lykkes i å handle godt og riktig, jo tydeligere vil dette guddommelige lyset bli. Det er målet og meningen med all kristelig moral og etikk. Dåpens lys bekreftes og forsterkes i fermingens sakrament.

Grunnet den frie viljen personen har fått i gave og nødvendigheten med vekst gjennom livet, vil en ikke alltid være i stand til å velge det gode og riktige. Derfor har Gud gitt verden Kirken hvor Han kommer mennesket i møte gjennom sakramentene. I skriftemålets tilgivelse blir syndens slør og mørke trukket vekk og fjernet og personen går ut av skriftestolen i et rent lys. Men da mennesket er satt inn i denne verdens mørke, vil personen alltid risikere å komme i berøring med egen eller andres synd og skyld. Blir dette for meget, kan personen alltid vende tilbake til tilgivelsens og forsoningens lys.

I kommunionen, i Kristi legeme og blod, mottar personen det himmelske lys og lyset i ens hjerte blir næret og fornyet. Gud setter mennesket som åpner seg for Ham i stand til stadig mer å bli det lys personen er. Det er langt mer verdifullt enn noe av det penger kan brukes til. Dessuten er Kristi legeme og blod det eneste som fører mennesket til det evige lys i Guds himmel. Intet jordisk kan gi så meget noen gang.

I ekteskapets sakrament er lyset i ekteparets konsensus, i deres gjensidige «ja» som Gud gir sitt «Ja» til. At mannen og kvinnen er to som blir ett, er et lys i og for verden. Et lys som skinner videre i ekteskapets fruktbarhet i de barn som fødes.

Det samme gjelder ordinasjones sakrament i de tre trinnene diakon, prest og biskop. Lyset er i personen som er satt i stand av Gud til å forvalte sakramentene for å spre Guds lys til de troende.

Det syvende sakrament, sykesalvingen inneholder helbredelsens eller styrkens lys. Den lyser opp i sykdommens tyngde og mørke og løfter personen mot Guds evige lys.

Med slike gaver fra det uendelige og evige Guds lys, skulle det ikke være lettere og rikere å tjene Gud enn pengene?

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s