Denne uken har observatoriet på Mauna Loa på Hawaii for første gang i løpet av noen timer ettermidagen 7. mai og den følgende natten registert over 400 ppm (parts per million) CO2 i atmosfæren. Målingene time for time ser slik ut:
Et døgnsnitt har ennå ikke nådd 400 ppm, men det er like før. Nå svinger CO2 andelen noe opp og ned i løpet av året, så årssnittet vil ennå ikke ligge over 400 ppm. Ser man på den neste kurven, ser man hvordan innholdet svinger i løpet av året. Samtidig er det tydelig at stiger jevnt og trutt over tid. Økningen er for tiden over 2 ppm per år:
CO2-innholdet i atmossfæren ligger nå langt over det vi mennesker har levd med. Da innholdet stiger raskere og raskere så lenge vi ikke skjærer utslippet ned på en radikal måte, vil de langsiktige konsekvensene bli verre og verre. Satt i perspektiv, viser den neste kurven CO2-innholdet de siste 800.000 år:
Kurvespissen helt til høyre viser hvor sterkt vi har økt innholdet av CO2 i atmossfæren utover det naturlige. Da den industrielle revolusjonen brøt ut, var innholdet på 280 ppm, nå nærmer det seg 400, det vil si en økning på nærmere 45 %.
Nyere forskning har funnet ut at jorden hadde noe over 400 ppm for rundt 4,5 millioner år siden. Da stod havet opp til 40 meter høyere enn nå og nordområdene var opp til ti grader varmere. Men den gangen økte CO2-innholdet med 10 ppm per 1000 år, mens vi nå slipper ut mer enn 2 ppm per år, med andre ord 200 ganger raskere enn en naturlig økning. Dette vil få alvorlige konsekvenser uten at man idag kan si nøyaktig hva som kan skje. Men det som vi kan regne med er høyere temperaturer, sterkere issmeltning, kraftigere værforandringer osv.
Noen har ment at temperaturenstigningen har flatet ut i den senere tid, men det stemmer egentlig ikke. Av de 13 siste år, har 12 være de varmeste vi har målt. De to siste var de varmeste såkalte kalde år (La niña-effekten) som noen gang er registert, så oppvarmingen går videre. Men det mange overser, er at oppvarmingen skjer i langt større grad i havet enn over land:
Fordelingen av oppvarmingen ser slik ut:
Det burde være innlysende at en slik oppvarming vil føre til store forandringer når det gjelder hav- og luftstrømmer, vind og vær, nedbør og tørke.
For et par dager siden ble det offentliggjort at havene er blitt 30 % surere i gjennomsnitt som følge av dette, med de følger dette vil ha for dyre- og plantelivet i havet. Jeg spør meg om ikke vi selv kommer til å bli påvirket av høyere CO2-konsentrasjoner i luften.
Det er gledelig at noen land har begynt å redusere utslippene, deriblant USA. Det er en viktig begynnelse, men utslippene må skjæres kraftig ned snart for å forhindre for alvorlige konsekvenser av disse. Et skritt vil være å fjerne alle subsidier på olje- og gassproduksjon. Det er viktig at alternative energikilder bli mer konkurransedyktige nå.
Dette var et veldig fint og oversiktlig innlegg! Har aldri tenkt på at havet også endrer seg, det må da være en ekstremt viktig faktor! 🙂
Ja, Harald, det stemmer. Men det er vanskelig å beregne konsekvensene. Man antar det kan føre til langt mer nedbør, flere stormer og kraftigere hurrikaner.