CO2 begynner å krysse 400 ppm grensen

Denne uken har observatoriet på Mauna Loa på Hawaii for første gang i løpet av noen timer ettermidagen 7. mai og den følgende natten registert over 400 ppm (parts per million) CO2 i atmosfæren. Målingene time for time ser slik ut:

mlo_one_week

Et døgnsnitt har ennå ikke nådd 400 ppm, men det er like før. Nå svinger CO2 andelen noe opp og ned i løpet av året, så årssnittet vil ennå ikke ligge over 400 ppm. Ser man på den neste kurven, ser man hvordan innholdet svinger i løpet av året. Samtidig er det tydelig at stiger jevnt og trutt over tid. Økningen er for tiden over 2 ppm per år:

mlo_full_record

CO2-innholdet i atmossfæren ligger nå langt over det vi mennesker har levd med. Da innholdet stiger raskere og raskere så lenge vi ikke skjærer utslippet ned på en radikal måte, vil de langsiktige konsekvensene bli verre og verre. Satt i perspektiv, viser den neste kurven CO2-innholdet de siste 800.000 år:

co2_800k

Kurvespissen helt til høyre viser hvor sterkt vi har økt innholdet av CO2 i atmossfæren utover det naturlige. Da den industrielle revolusjonen brøt ut, var innholdet på 280 ppm, nå nærmer det seg 400, det vil si en økning på nærmere 45 %.

Nyere forskning har funnet ut at jorden hadde noe over 400 ppm for rundt 4,5 millioner år siden. Da stod havet opp til 40 meter høyere enn nå og nordområdene var opp til ti grader varmere. Men den gangen økte CO2-innholdet med 10 ppm per 1000 år, mens vi nå slipper ut mer enn 2 ppm per år, med andre ord 200 ganger raskere enn en naturlig økning. Dette vil få alvorlige konsekvenser uten at man idag kan si nøyaktig hva som kan skje. Men det som vi kan regne med er høyere temperaturer, sterkere issmeltning, kraftigere værforandringer osv.

Noen har ment at temperaturenstigningen har flatet ut i den senere tid, men det stemmer egentlig ikke. Av de 13 siste år, har 12 være de varmeste vi har målt. De to siste var de varmeste såkalte kalde år (La niña-effekten) som noen gang er registert, så oppvarmingen går videre. Men det mange overser, er at oppvarmingen skjer i langt større grad i havet enn over land:

Nuccitelli_OHC_Data_med

Fordelingen av oppvarmingen ser slik ut:

GW_Components_500

Det burde være innlysende at en slik oppvarming vil føre til store forandringer når det gjelder hav- og luftstrømmer, vind og vær, nedbør og tørke.

For et par dager siden ble det offentliggjort at havene er blitt 30 % surere i gjennomsnitt som følge av dette, med de følger dette vil ha for dyre- og plantelivet i havet. Jeg spør meg om ikke vi selv kommer til å bli påvirket av høyere CO2-konsentrasjoner i luften.

Det er gledelig at noen land har begynt å redusere utslippene, deriblant USA. Det er en viktig begynnelse, men utslippene må skjæres kraftig ned snart for å forhindre for alvorlige konsekvenser av disse. Et skritt vil være å fjerne alle subsidier på olje- og gassproduksjon. Det er viktig at alternative energikilder bli mer konkurransedyktige nå.

2 kommentarer om “CO2 begynner å krysse 400 ppm grensen

  1. Ja, Harald, det stemmer. Men det er vanskelig å beregne konsekvensene. Man antar det kan føre til langt mer nedbør, flere stormer og kraftigere hurrikaner.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s