I Argentina

Siden torsdag befinner jeg meg i Argentina på ferie. De neste søndagene kommer jeg derfor ikke til å legge ut noen prekener på bloggen. Men jeg har tenkt å arbeide noe med bloggen likevel og legge ut annet stoff. Vanskeligheten er at jeg ikke kan komme meg på internett med min egen computer, men må benytte andre for å komme på nettet.

De årene jeg virket i Argentina var jeg i Morón, en forstad til Buenos Aires. Det som en gang var en landsby godt utenfor byen er i dag vokst helt sammen med storbyen og har rundt 650.000 innbyggere. Byen ligger rundt 20 kilometer vest for Plaza de Mayo og Casa Rosada, presidentpalasset. Det som er litt forvirrende her, er at fylket rundt hovedstaden også heter Buenos Aires og er på rundt 300.000 kvadratkilometer, nesten så stort som Norge. Hovedstaden i fylket er La Plata. For likevel å ha en orden på tingene, kalles gjerne hele området hvor vi bor, hovedstaden og omegnen, for Gran Buenos Aires – stor Buenos Aires. Nær 13 millioner bor i dette området.

Morón har en sentral plass med katedral og rådhus på hver sin side etter typisk spansk mønster. Byen har de seneste årene et bra politisk styre etter argentinske forhold og det har gjort relativt meget for å forbedere forholdene i byen. Det er en god del fra selve hovedstaden som velger å bosette seg her.

Morón er et eget bispedømme under erkebispesetet i Buenos Aires. I katedralen oppbevares nådebildet «Nuestra Senora del Buen Viaje«, «Vår Frue av den gode reise«. Her stoppet de veifarende på sin vei vestover over Pampaen mot Andesfjellene, rundt 1200 kilometer herfra, og bad om Guds moders forbønn for den lange reisen.

Store områder av bebyggelsen i Argentina sprer seg etter det klassiske kvadratiske rutenettet. Kvadratene kan ha en størrelse på rundt 130 meter langs hver side. Kvadratene er delt opp i mange tomter og det kan bo rundt 100 mennesker innenfor et kvadrat. I boligområdene er husene ofte lave og små, også tomtene. I en by som Morón kan det ofte være bygget større boligblokker innenfor en slik kvadrat. Mange av gatene er alléer og trærene sprer viktig skygge både over fortau og hus om sommeren. Om sommeren i denne delen av Argentina er det opp mot fire måneder med temperaturer stort sett over 30 grader, av og til opp mot 38. Vanligvis må jeg smile litt når vi i Norge snakker om tropenetter når temperaturen er over 20 grader om natten. Da jeg bodde her, var den varmeste mininmumstemperaturen jeg opplevde rundt 34 grader.

Men nå er det ikke sommer. Da jeg landet hang tunge skyer over landet og det lynte og tordnet under landingen. Heldigvis regnet det ikke så sterkt akkurat over flyplassen og jeg kom meg tørrskodd til bilen. En venn hadde kommet og hentet meg. Men siden jeg kom har det til nå regnet stort sett sammenhengende og det er temmelig kjølig. Problemet med det er at huset hvor jeg bor i disse dagene ikke har oppvarming, så vi må la gasskomfyren stå på for å ha en brukbar temperatur inne. Husene her er bygget mot varmen, ikke kulden, så der er nesten ingen isolasjon.

Det høres kanskje ikke ut som et ideelt feriested, men jeg slapper av blant venner og kjente i god avstand fra alt annet. De jeg besøker vil neppe noen gang få råd til å besøke meg i Norge, så jeg kommer dem i møte ved å reise til dem.