Ferie – Søndagsbladet 280620

Kjære menighet,

dette er året hvor sommeren blir anderledes for mange av oss. Mange har måttet forandre ferieplanene sine da utenlandsreiser er blitt en usikker faktor. Da det er umulig å vite om virussmitten øker i et land man har valgt å reise til, vet man ikke om man risikerer enten å ikke komme hjem igjen til planlagt tid eller om man må i karantene når man er tilbake i Norge. Jeg anser det som tilstrekkelig risikabelt for ikke å reise til utlandet i år. 

Selv kjøpte jeg meg en flybillett til Argentina allerede før verden ble stengt. Turen er med Air France, returen med KLM. Denne kombinasjonen gav den beste prisen. Men for to uker siden ble den ene delen av reisen fra Paris til Buenos Aires kansellert av Air France. Reisene Oslo til Paris, Buenos Aires til Amsterdam og Amsterdam til Oslo går fortsatt som normalt. Men det hjelper meg jo lite. Avreisen er satt til den 7. august og hjemreisen til den 1. september. Det er lite trolig at det blir noe av reisen. Spørsmålet for meg er om jeg kan flytte reisen til senere datoer i år, eventuelt til neste år. Eller om jeg skal avbestille helt og få pengene tilbake. I løpet av denne uken regner jeg meg å komme frem til en endelig avgjørelse.

Argentina stengte landet med en gang i mars. Men likevel har de nå passert 50 tusen smittede og 1.200 døde. De er mest redd for Gran Buenos Aires hvor det bor rundt 15 millioner relativt tett. Derfor besluttet regjeringen der å videreføre en streng karantene foreløpig frem til den 17. juli. Folk for kun gå ut for å kjøpe det aller nødvendigste. Ellers må de holde seg hjemme.

Mitt fadderbarn har vært hjemme hele tiden da det ikke har skjedd noe for henne på universitetet. Da hun studerer teater og drama med til dels utførende fag, er det ikke mulig bare å ha klasser over nettet. Hennes lillebror har fått vite at skolene ikke åpner før etter vinterferien, det vil si i begynnelsen av august. Men det avhenger selvfølgelig av utviklingen i smittespredningen. Han får i det minste en god del undervisning over nettet. Moren deres som arbeider til vanlig i skolen, gir undervisning hjemmefra.

Så per nå regner jeg ikke med noen feriereise i år til Argentina og jeg må begynne å tenke på  alternativer. Jeg vurderer om jeg kan finne på noe å gjøre i Norge.

Dette er sikkert noe mange har strevet med i de siste uker og jeg håper at alle i det minste får den nødvendige hvilen som er meningen med å ta ferie. Selv om dette året allerede er blitt svært så forskjellig enn det man kunne ane ved årets begynnelse, er det viktig å ta en god ferie og fornye kraft og energi.