A Hidden Life – Søndagsbladet 260120

Kjære brødre og søstre,

for tiden går filmen «A Hidden Life» av Terrence Malick på kinoene. Jeg har ikke fått sett den selv, men filmen handler om den østerrikske Franz Jägerstätter som ble henrettet i 1943 fordi han var en motstander av nazismen og fordi han nektet militærtjeneste.

Mallick, som selv er født i 1943, har laget flere filmer med åndelige og religiøse tema. Til nå har jeg bare sett to av dem, «The Thin Red Line» fra 1998 og «The Tree of Life» fra 2011. Begge filmene husker jeg som severdige. Mallick studerte filosofi og underviste filosofi ved MIT. I tillegg arbeidet han som frilans journalist for Newsweek, The New Yorker og Life. Men så på slutten av sekstitallet begynte han å lage filmer. Disse har ofte nettopp filosofiske temaer.

Så i den nyeste filmen, viser han et menneske med en dyp overbevisning som følges konsekvent helt inn i døden. Franz Jägerstätter ble født den 20. mai 1907 i Sankt Radegund i Oberösterreich i Østerrike. Han var et uekte barn av en stuepike og en bonde og han fikk først navnet Franz Huber etter sin mor. Faren ble drept under første verdenskrig. Moren giftet seg med Henrich Jägerstätter i 1917 som adopterte Franz. Men da ekteparet ikke fikk noen egne barn, ble Franz arving til stefarens gård.

Franz ble glad i å lese gjennom stefarens mange bøker og senere uttalte han at den som ikke leste, kan ikke stå på egne ben, men blir en kasteball for andres meninger. Han var oppdratt katolsk og vurderte en tid å gå i kloster. Men da stefaren allerede var død i 1930, og moren ikke hadde noen til å ta seg av henne, ble han anbefalt ikke å tre inn i noe kloster.

I 1933 fikk han en datter med Hildegard Auer. Men i 1936 giftet han seg med Franziska Schwaninger (1913-2013) som var meget religiøs. Etter bryllupet dro de på pilegrimsreise til Roma. Hans hustru inspirerte ham til et dypere religiøst liv, de ba meget sammen og leste daglig i Bibelen. Franz gikk hver dag til messe og foretok mange valfarter. Ekteparet fikk etterhvert tre døtre.

I 1938 var Franz den eneste i landsbyen som stemte mot at Østerrike skulle innlemmes i Det tredje riket. Han kalte dagen for folkeavstemningen den 10. april for «Østerrikes skjærtorsdag», for «der lot Kirken i Østerrike seg ta til fange». Franz var sterkt imot nazismen. Fire ganger ble han innkalt til tysk militærtjeneste og fikk til slutt inn i en grunnutdannelse. Den 8. desember 1940 trådte han inn i fransiskanernes tredjeorden sammen med en medsoldat. Året etter fikk han vite om praksisen om eutanasi på psykisk syke. Han nektet å avlegge trosskapseden til Hitler. Etter 7 måneder fikk han vende hjem til gården i april 1941.

Franz reflekterte meget rundt moralske spørsmål. Det ble klart for ham at han ikke kunne støtte nazistenes krigsinnsats og samtidig være katolikk. Han gav avkall på all økonomisk støtte til gården og gav aldri noe til NSDAP.

Men så den 23. februar 1943 ble han kalt inn til aktiv tjeneste. Han møtte på i kasernen den 1. mars, men nektet å avlegge lojalitetseden til Hitler. Han ble umiddelbart arrestert og sendt til et militærfengsel. Den 4. mai ble han overført til militærfengselet i Tegel i Berlin. Han ble anklaget for å skade krigsinnsatsen og ble dømt til døden. Hans kone fikk besøke ham 20 minutter i juli. Den 9. august 1943 ble han halshugd kl 16.00. Etterpå ble han kremert.

Etter krigen kom asken til gravlunden i Sankt Radegund. Den 26. oktober 2007 ble Frans Jägerstätter saligkåret av kardinal José Saraiva Martins i katedralen i Linz.

Filmen skal vise hvordan motstanden vokser frem i Franz og hans indre kamp.