Vann – Søndagsbladet 110318

Kjære menighet,

plutselig kan man befinne seg i et uventet drama som man ikke kan forberede seg på. Torsdag i femtiden på ettermiddagen ble jeg gjort oppmerksom på at det er et eller annet med vann. Jeg forstod det ikke helt umiddelbart, men vaktmesteren viste meg hvordan vannet flommet ned langs husveggen vår mot stien med trappene bak huset. Det samme skjedde i veien opp til kirken. Så jeg ble med ham ut og fikk se hvordan vannet flommet ned stien og fylte vår parkeringsplass.

Vannet om fra høyere opp, tydeligvis et rørbrudd. Vi kjørte derfor opp til Utsiktsveien for å se hvor det kunne komme fra, men vi så ikke stedet. Mens vi var der kom to biler fra kommunen for å sette i gang arbeidet med å finne og stoppe lekkasjen. Da tenkte jeg at vi får kjøre ned igjen. Men hva med vår kjeller? Vannet strømmet jo veldig nær huset.

Tilbake fór vi ned i kjelleren for å se hvordan vannet steg raskt i krypkjellern. Det bare fosset ned, spesielt gjennom et avløpsrør. Vårt pumpesystem der klarte ikke å holde imot den kraftige strømmen. Så etterhvert begynte vannet raskt å strømme inn i det tilstøtende rommet og vi måtte arbeide hurtig med å flytte ting. Heldigvis ligger det neste rommet nesten 10 cm høyere. Men det strømmet også ned i heissjakten som er kjellerens dypeste punkt, så jeg tenkte at her må vi ha hjelp fra brannvesenet og tok kontakt. De kom relativt fort og satte i gang pumping og brukte gummeskyvere for å få bort vannet. De var fire mann. Etterhvert kom det fire til med flere pumper. Det var nemlig vann i fyrrommet og de tilstøtende rom hvor kabelgaten for alle ledninger ligger under gulvnivå. Dette vannet kom opp nedenfra.

Brannvesenet fikk vite av kommunen at røret som var sprunget, leverte vann med 40 liter i sekundet. Det tok noe mer enn en time tilsammen for dem å få stoppet lekkasjen. Så da kan man jo regne ut hvor meget vann det i hverfall er snakk om: 40x60x60 er 144.000 liter i timen. En god del av dette havnet hos oss. Og dessverre også bak i kirkerommet. Men det var ikke verre enn at vi fikk ordnet det selv.

Jeg tok kontakt med vårt forsikringsselskap som varslet SSG, et firma som kom noe senere med utstyr for tørking etter at brannvesenet var ferdig. De holdt på til kl. 22.30 om kvelden og nå skal det stå vifter i kjelleren de neste to ukene. Så slik ble en kveld jeg trodde skulle være rolig alt annet enn det.