Space X – Søndagsbladet 110218

Kjære menighet,

i uken som gikk, så jeg den direkte overføringen av oppskytningen av den nye store raketten Space X Falcon Heavy. Det vekket minner fra tiden på slutten av sekstitallet da vi så starten på de ulike Apollo misjonene som kulminerte med måneladningen den 20. juli 1969. Apollo 11,12,14-17 landet på månen, sistegang i 1972, noe som begynner å bli svært så lenge siden.

Tusenvis var tilstede for å se oppskytningen og jeg var imponert over det vi fikk se. Det mest utrolige var å se de to boosterne lande samtidig ved siden av hverandre da de vendte tilbake til basen. Det gikk ikke like bra med midtdelen som ikke traff flåten hvor den skulle lande. Likefullt var oppskytningen en suksess.

Teslaen som ble sendt ut som et eksempel på en mulig last, har gitt forunderlige foto fra vår nære romomgivelser. Å se en figur sitte i en åpen sportsbil med jorden i roatsjon i bakgrunnen er uten tvil et nytt motiv i fotoverdenen. Hvor lenge kontakten kommer til å bestå med dette øverste trinnet fra raketten gjenstår å se. Om den kommer til å følge en bane mot mars eller videre utover gjenstår også å se.

Uansett ble det demonstrert at det er mulig også i vår tid å lage kraftige raketter og det til en rimeliger pris enn det de ellers ville ha hatt. Denne raketten er en forutsetning for en eventuell fremtidig bosetning på mars. Musk vil er igang med utviklingen av den neste enda større raketten, BFR, som også skal kunne transportere mennesker til mars. Han forestiller seg en koloni der med en million mennesker. Personlig tror jeg det er ganske langt frem i tid. Og i hvilken grad man vil få noe godt liv på mars, er umulig å vite i dag.

Jeg antar før den tid vil systemene prøves mot månen eller romstasjoner lengre ute fra jorden. Utfordingen med disse prosjektene vil være finansieringen. Dessuten er det et spørsmål om vi virkelig har en fremtid i rommet. Jeg synes det er viktigere at vi virkelig lærer oss å hegne om den planeten som er oss gitt å leve på. Det har vært gitt tilstrekkelig vitenskapelig material de siste 50 årene til at man virkelig kan begynne å handle. Det hjelper oss neppe å leve i ørkenen på mars om vi gjør denne planeten også til ørken.