Kapittel – Søndagsbladet 210118

Kjære menighet,

mens orkanen «Fredrikke» feiet over våre hustak på vårt kloster St. Christophorus i Werne ved elven Lippe i Tyskland, hadde vi møte i provinsrådet på torsdag, ordenens øverste ledelse i Tyskland. Utenfor vinduene bøyde mange busker og trær seg langt ned i de kraftige vindkastene. Den høyeste hastigheten på nær 200 km/t ble målt noe lengre øst og en god del høyere oppe enn der vi er. Men hos oss nådde vinden hastigheter opp til 135 km/t. Flere trær i Werne gikk over ende og stengte en del av veinettet.

Orkanen førte dessverre til minst åtte drepte bare i Tyskland. Muligens forstår ikke alle hvor kraftig en orkan kan være. I ekstrasendinger på fjernsynet fikk vi se hvordan varebiler og trailere var blåst av veien eller veltet midt i veien. Trær hadde knust flere biler. Folk ble revet over ende av vinden mens de forsøkte å gå ute. Det kloke var å holde seg inne.

I delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor Werne ligger, var de så kloke å stenge alle skoler. Vårt kloster ligger i forlengelsen av St. Christophorus Gymnas i Werne, en skole vi bygget og drev i mange år, men som bispedømmet Münster overtok. Et gymnas i Tyskland er skoleårene fra og med 5. klasse til og med 13. klasse. Så det er en stor skole.

Ikke lenge etter ble togene der, men også i to andre delstater stoppet. Dessuten ble alle fjerntog i hele Tyskland stanset. Flyplasser ble også stengt. Landet stoppet mer eller mindre opp i det kraftige uværet.

Da jeg flyr med KLM fra Düsseldorf via Amsterdam, to flyplasser som var stengt, ble hjemreisen en del forsinket på fredag, da flyet fra Amsterdam til Oslo ble innstilt. Først ble jeg flyttet over på en reise fire timer senere, men da KLM var overbooket, ringte de meg fredag og spurte om jeg kunne reise direkte med SAS fra Düsseldorf til Oslo. Jeg sa ja til det. I Düsseldorf oppdaget jeg at KLM ble så forsinket til Amsterdam, at jeg ikke hadde kommet hjem fredag.

Om to uker har vi et forberdelsesmøte til provinskapittelet som skal være i påskeoktaven. Det er den tyske provinsens øverste organ og holdes hvert tredje år. Kapittelet er representativt sammensatt og her tas avgjørelser for de kommende tre årene som pater provinsial med provinsrådet må etterkomme. Da jeg er medlem av det nåværende provinsrådet er jeg automatisk medlem av kapittelet og må derfor delta ved det som skjer fremover. Om jeg blir gjenvalgt av kapittelet, gjenstår å se.

Provinskapittelet skal også velge en ny pater provinsial. Til det må det være tre kandidater. Disse er blitt valgt i tre valgomganger de siste månedene. En av de tre kandidatene er blitt meg. Men da jeg er den tredje i antall mottatte stemmer, er det tvilsomt at valget faller på meg.

Kapittelet begynner mandag aften, annen påskedag og varer til fredag aften. Valgene av ny pater provinsial og nytt råd skjer tirsdagen for at dette er klart ved resten av arbeidet i kapittelet. Under kapittelet er også alltid generalledelsen i Roma representert og denne gangen kommer pater general selv. Han er ordenen øverste leder. Men i september, når det er nytt generalkapittel, trer han av og en ny skal velges. Generalkapittelet varer hele september og fra Tyskland er pater provinsial og en representant for provinsen, som er valgt av provinsens medlemmer, med som medlemmer.

Så tiden fremover er spennende i ordenen. Vår polske provins har sitt kapittel i samme uke som den tyske provinsen. De skal også velge ny provinsial og nytt råd.