Holmsbu – Søndagsbladet 280517

Kjære menighet,

det er hyggelig når man får mulighet til å bli kjent med nye steder. Det er mange steder i vår nærhet som jeg ennå ikke kjenner. Takket være en hyggelig invitasjon fikk jeg i går mulighet for første gang å besøke Holmsbu ved sydenden av Hurum. Et vakkert sted med mange hvitmalte trehus som vekker minner til mine tid på Sørlandet.

Vi parkerte ved en berømt 500 år gammel eik som er blitt malt mange ganger og som jeg forsøkte å fotografere fra noen vinkler. Utfordringen i vår tid er å få tatt bilder uten lyktestolper, ledninger og/eller biler. Men jeg tror det lykkes. Uansett et imponerende og vakkert tre.

Målet var å gå opp til museet med malerier av Henrik Sørensen i hovedsak. Men der er også bilder av noen andre malere fra den samme tiden, bl.a. Thorvald Erichsen og Oluf Wold-Thorne. Holmsbu var en koloni for mange malere i årene 1911-62. Museet er i selv et besøk verdt, bygget flott, litt opp i fjellet i samme sten som fjellet. Et vellykket bygg som tok ti år å bygge, da alt ble gjort for hånd for å beskytte skogen rundt. Det har et flott stort vindu med et blikk oppover gjennom skogen som viser landskapet Sørensen malte. Hans atelier er like nedenfor.

Jeg hadde ikke sett så mange av hans malerier før. Men flere av dem gjorde inntrykk. I «Gudrun på trappen» ser man hans lærers Matisses innflytelse. I maleriet er ikke lenger perspektivet korrekt, omgivelsene rundt personen beveger seg mer mot ornament. Spesielt sterkt er portrettet av malerinnen Marianne Hamsun, malt mens hun hører Chopin. Et meget betagende maleri, hvor det henførte utrykket i ansiktet er meget troverdig. Bildet er «uferdig», fordi det setter ansiktsuttrykket i fokus fremfor annet i bildet. Et glimrende bilde.

Sterke er også hans sene bilder hvor han malte det han så der han bodde, kanskje hans mest spennende malerier hvor han virkelig lar fargene dominere bildet. En rik fargepalett. Videre helt spesielle er hans malerier mot krig og revolusjon, «Gatekamp» og «Ærens mark». Begge svært uttrykksfulle bilder.

En videre side ved hans maler virksomhet er hans sakrale dekorasjoner som finnes i mange kirker. Museet viser noen av hans sakrale malerier.

De andre malerne har også interessante malerier. Tydeligvis var kolonien i Holmsbu et fruktbart miljø. For meg har dette til nå vært ukjent. Men det er en gave at man stadig får oppdage ny god kunst. Jeg har alltid vært meget glad i malekunsten og jeg er takknemlig for det jeg har fått se i årenes løp. Som også nylig Knausgårds utvalg av Edvard Munchs malerier i «Mot skogen». Eller da jeg i fjor fikk se mange moderne engelske malere i Münster. Eller da jeg fikk se pointillistene i Wien, også i fjor.

Kunst kan være oppløftende og forfriskende, eller vekke til ettertanke og refleksjon, eller kan bevege og vekke spørsmål. Jeg er takknemlig for det jeg får se.

_DSC1401
Gudrun på trappen
_DSC1410
Marianne hører Chopin

_DSC1415

_DSC1413

_DSC1417
Vinduet i museet mot skogen
_DSC1420
Henrik Sørensen atelier
_DSC1425
Eika i Holmsbu (1/4)