Søndagsbladet 120715

Kjære menighet,

siden det nå er sommerferie, tenkte jeg å dele noen tanker rundt fotografering. Jeg har i grunnen fotografert siden de tidlige tenårene, men i de senere år med digitale kamera, har det utviklet seg til en mer seriøs hobby. En del av mine bilder har vært utstilt både i Norge og i Frankrike og jeg har også hatt gleden av å selge noen.

En utfordring med dagens digitale utvikling, er at den går så fort. Mange bruker i dag bare mobiltelefonen og mange laster gjerne bildene opp til Facebook. Allerede for to år siden hadde Facebook mer enn 250 milliarder foto lagret og det ble lastet opp 350 millioner foto om dagen. I dag er det nok enda mer. Det vil si snart lastes det opp like mange foto til Facebook på et år, som det ble fotografert fra fotografiets oppfinnelse frem til nå.

Selv om kameraene i mobiltelefonene blir stadig bedre og programvaren som følger med, er det et godt stykke til de blir riktige kameraer. Spesielt fordi nesten samtlige mangler zoom. En såkalt digital zoom forstørrer riktignok bildet, men da den ikke er optisk, blir kvaliteten på bildet dårligere jo mer man forstørrer bildet.

Da er allerede et såkalt kompakt kamera et meget bedre alternativ. Ikke bare har de meget bedre objektiv, men også sensoren som tar opp bildet, er meget større i forholdt til sensoren i mobilkameraet. Dette gir bedre billedkvalitet. Det finnes noen som har større sensorer med f.eks. en zoom som tilsvarer 28-70 mm i det gamle 135 film-formatet, eller det finnes såkalte superzoom, men med mindre sensorer som kanskje tilsvarer 24-600 mm, eller enda mer. Alle disse typer kamera vil gi bedre feriebilder enn et hvilket som helst mobilkamera.

Ønsker man noe enda større, blir det systemkameraer, enten de nye såkalte speilløse eller de mer tradisjonelle speilrefleks. De siste blir etter min mening ofte for tunge og selv tar jeg bare med et slikt kamera når jeg er underveis i bilen. Uten bil, foretrekker jeg et mindre kamera.

Slik utviklingen er blitt, er mange digital kamera i dag overlegen filmkameraene både når det gjelder oppløsning og lysømfintlighet. Dette skyldes både at den digitale teknikken utvikles raskt, men også at de som programmerer blir stadig flinkere til å bearbeide dataene fra sensorene.

Personlig finner jeg glede i å ha kontroll over hele prosessen, fra jeg tar bildet, til jeg har printet det ut på papir. Jeg synes ikke en dataskjerm er det riktige målet for et foto. Det er først når det er på papir, at prosessen er avsluttet. Jeg tar alltid bilder i såkalt RAW format, altså slik sensoren «ser» det og deretter «fremkaller» jeg bildet selv. Det er for meg en hobby i hobbyen.

Av og til synes jeg det er morsomt å bruke film. Man får kjøpt filmer, de kan fremkalles som før og man kan enten få dem på papir eller som data på en CD. Det er faktisk i dag en vekst i salg av film og filmkameraer, så det finnes en viss analog reaksjon mot det digitale. Noe jeg tror er sunt.

Jeg ønsker alle en god ferie med mange gode minner også i form av foto,

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s