Søndagsbladet 070615

Kjære menighet,

tiden etter pinse er preget av forskjellige kirkelige høytider. Etter en lang påsketid med Kristi Himmelfart og pinse, fortsetter Kirken å ferie vesentlig innhold i vår tro. På hverdagene er riktignok det allminnelige kirkeåret begynt. Men på de to påfølgende søndager feirer vi Den hellige Treenighet og Kristi Legemes og Blods fest. Den første feirer Gud som Gud er i seg selv, den andre feirer Guds store gave til menneskene, Hans egen Sønn Jesus Kristus som gir seg hen.

I dag er det den andre festen vi feirer. I mange katolske land er festen en offentlig fridag og kan da feires på torsdag. Men i de land hvor det ikke er mulig, flyttes festen til søndagen som her hos oss.

På 1200-tallet utviklet tradisjonen seg med å bære en monstrans med en hostie i prosesjon. Tanken er å ta det Allerhelligste ut av kirkerommet og inn i verden. På landsbygden går gjerne prosesjonen gjennom hele landsbyen. Det vanlige er at det er fire stasjoner på veien med et alter på hvert sted. Disse er gjerne rikt utsmykket og i enkelte land lager man vakre bilder på marken med farget sagflis eller sand.

Prosesjonen stopper ved altrene og monstransen settes på alteret. Det leses gjerne en tekst fra evangeliene som omhandler eukaristien. Man blir dessuten velsignet med monstransen som er den høyeste form for velsignelse i Kirken ved hvert alter. På veien fra alter til alter kan det synges og bes.

Vi skal gjøre det samme her hos oss, men med bare en kort vei. Vi kommer til å holde oss på tomten. Det er spennende og jeg håper været er bra (dette skrives lørdag ettermiddag i solskinn etter en svært regnfull morgen).

Men festingen er ikke over på søndag. Fredag som kommer feirer vi høytiden for Jesu hellige hjerte som er vår ordens patronatsfest. Dagen etter, på lørdagen, er det så festen for Marias hellige hjerte. Begge festene er fester hvor Kirken feirer Guds kjærlighet åpenbart i Jesus, Guds Sønn og menneske, og Maria, Gudsfødersken, Jesu mor. Maria gav sitt ja til Guds vilje som Herrens tjenerinne, mens Sønnen retter opp den falne menneskenatur gjennom sin lydighet til Faderen og hengivelse i offeret på korset, kronet med oppstandelsens herlighet.

Så for oss i Ordenen av Jesu og Marias helligste hjerter vil det være en glede om mange har mulighet til å ferie messene med oss fredag aften og lørdag morgen.

Disse tre ukene etter pinse inneholder vesentlige fester i troens mysterium som utdyper påskens mysterium og åpenbaringens herlighet. Alle er fester som viser oss det skjønne, det sanne og det gode i Gud og som løfter oss i troen. Derfor vil glede oss i Herren og feire disse dagene i takknemlighet for frelsens gave.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s