Søndagsbladet 170515

Kjære menighet,

når 17. mai faller på en søndag, blir kirkebesøket en utfordring. 17. mai bør helst være på en annen dag enn søndag … det er en dag som er verdt å nyte for seg. Når været heller ikke har tenkt å være på sitt beste, blir feiringen noe dempet.

I det siste har det vært mye omtale om russefeiringen i mediene. Noen mener at eksamen bør være avsluttet før feiringen. Det mener jeg også og jeg er glad for at jeg i 1977 hadde det slik. Jeg hadde min siste eksamen i muntlig den 16. mai. I min klasse var det bare en fjerdedel som kom opp i muntlig. Så mens jeg måtte bruke de 48 timene vi fikk til å lese, så jeg de andre guttene på bilen vår kjøre rundt og ha det gøy. Så det var bare å bite i det sure eplet.

Vi begynte russetiden først om kvelden den 16. mai. Alle fem klassene var samlet et sted og midnatt satte vi på russeluene. Og så forble vi våkne hele 17. mai. Vi møttes om natten med rødrussen fra Oslo på Youngstorget. På et tidspunkt hadde vi frokost med klassen og med en del av lærerne som vi hadde hentet. Senere på dagen var vi med i russetoget i Oslo og på kvelden var vi sammen i klassen. De neste dagene var det en del arrangementer og vi avsluttet i klassen med en tur til en som hadde hytte ved Lillesand. Etter en uke hadde vi feiret fra oss og russetiden var over. Nå feirer de visst over en meget lengre tid.

Den gangen var det ingen som hadde buss, hvis jeg ikke husker feil. Vi var fire på en bil pluss sjåfør (som ikke var russ det året). Vi fikk tak i en Chevrolet Master Touring Coach fra 1937, en bil som vakte bra oppsikt rundt omkring. Vi kjøpte den for 1000 kroner. Bilen hadde stått stille i mange år, men vi fikk den i gang, mekket og godkjent for to år. Vi malte den kjekt rød over originallakken og fikk tak i reklamer og tegnet og skrev morsomheter på bilen. Etter russetiden fikk vi solgt den igjen for 2.500 kroner. Om den fortsatt eksisterer?

Det som er bekymringsfullt er det som skrives om voldtekter blant russen. Det gjenspeiler en usunn holdning til seksualitet i vårt moderne samfunn og vitner om en mangel på selvrespekt og respekt for andre.

Men for de fleste er det selvfølgelig en flott tid og som mange tenker med glede tilbake på. Så om det er mulig å gjeninnføre den gamle ordningen med eksamen før russetiden, tror jeg det vil være en fordel.

I år har St. Sunniva skole i Oslo æren av og gå første i barnetoget fordi skolen feier 150 år i år. Jeg håper en del la drar inn til byen for å se dem.

Med ønske om at alle får en god 17. mai og flott dag,

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s