Kjære menighet,
jeg så i går på filmen på Aftenpostens nettside med Teodor Glomnes Johansen og hans opplevelse av jordskjelvet som rammet Nepal mens han selv var på vei opp til Mount Everest. Det er et sterkt innslag på i overkant av 13 minutter og er verdt å se.
Det var andre gang han måtte avbryte oppstigningen. Forrige gang han var på vei oppover, gikk raset som tok med seg mange sherpaer. Jeg husker det ble vist et foto fra oppstigningen hvor det var en mengde mennesker i kø på vei oppover. Nå var det rundt 1000 i området da jordskjelvet skjedde.
Selv om en slik oppstigning ville være meg helt fjernt (og medisinsk neppe mulig), kan jeg til en viss grad forstå ønsket om å komme seg opp på Mount Everest. Men i dag er alt ekstremt blitt så «vanlig» at mange muligens undervurderer hvor sterk naturen kan være. Bare hos oss i Europa dør stadig folk i forsøk på å komme seg opp Mont Blanc som er adskillig lavere enn Mount Everest.
Jeg husker godt ennå en tur jeg hadde med min fetter opp i fjellkjeden «Nordkette» nord for Innsbruck i forbindelse med et bryllup i familien. Nede i byen var det sommervarmt med nesten +30 C. Men vi hadde på oss fjellstøvler og hadde med både genser og jakke og gikk selvfølgelig i langbukser. Men da det er mulig å dra opp fra byen på rundt 560 meter til 2250 meter med bane og gondol, tar turister turen i shorts, t-trøye og sandaler … og får sjokk i de + 5 C på toppen når de går ut av den siste gondolen. Fra gågate til høyfjell … i følge turistinformasjonen er det intet sted hvor veien fra urbant miljø til alpint høyfjell er kortere … det går ikke bra. Naturen krever noe annet av oss enn det byen gjør.
Tilbake til Nepal og Mount Everest er det et tankekors at mennesker bruker enorme summer for å klatre opp og utsetter seg selv og eventuelle redningsmannskaper for store farer, mens det vanlige folket i landet er fattig og lever kummerlig. Jordskjelvet avslørte denne krasse kontrasten og de dype ulikheter som hersker i vår verden.
En annen ting er at de mange som i dag vil opp på Mount Everest eller andre fjell forårsaker mange miljøproblemer. Spesielt som det nå blir varmere og det er mindre sne og is. I de siste 50 år er isbreene blitt 13 % mindre i volum og snøgrensen har flyttet seg 200 meter oppover. Isbreen som Edmund Hillary måtte krysse i 1953 har i mellomtiden trukket seg 500 meter tilbake.
Fra Caritas er det kommet informasjon om at det i kveld kl. 20:05 vil være en støttekonsert på NRK 1 for ofrene etter jordskjelvet i Nepal. Konserten har fått navnet «Dugnad for Nepal». Bak konserten står seks organisasjoner og vår egen hjelpeorganisasjon i Kirken, Caritas, er en av organisasjonene som deltar. De håper mange vil bruke søndagskvelden på å se på konserten, der blant andre Caritas vil fortelle om hvordan de jobber.
Støtten kan gis ved å ringe 820 44 001 eller sende DUGNAD på SMS til 2272 og gi 200 kroner.