Søndagsbladet 190415

Kjære menighet,

i går ble jeg positivt overrasket over at episoden i TV-serien «Sør-Amerikas ukjente historie» på NRK 2 omhandlet Chachapoyafolket i Peru. I fjor kjøpte jeg og leste jeg en bok nettopp om denne kulturen under et besøk i Tyskland. Boken ble gitt ut i 2013 av Hans Giffhorn med tittelen «Wurde Amerika in der Antike entdeckt? Karthager, Kelten und das Rätsel der Chachapoya».

Meget av det som ble vist i programmet blir også omtalt i boken. Men det spesielle med boken er at Giffhorn tror at opprinnelsen til Chachapoyafolket ligger i Kartago og at kulturen viser keltiske trekk. Hypotesen er at flere skip med flyktninger seilte sørover før romerne inntok Kartago 146 f.Kr. Seiler man et stykke sørover langs Afrikakysten kan man etterhvert med letthet krysse Atlanterhavet grunnet strøm og vind og komme til Brasil på høyde med Recife. Det er en kortere kryssing enn å seile til Karibia. Hypotesen er at disse flyktningene fant Amazonasfloden og seilte oppover til de etter langt om lenge kom til fjellene i Andes.

Den store festningen Kuelap som denne kulturen har etterlatt oppe i fjellene, er antageligvis verdens største bygning da den inneholder tre ganger så meget sten som Keopspyramiden. Bygget har keltiske trekk. Det samme gjelder alle de over 1000 runde hus man har funnet til nå i Chachapoyaenes rike.

Det faktum at man har funnet mumier der fra før spanjolene kom med tuberkulose, fremmed for kontinentet før europeerne kom, er en pekepinn på at Chachapoyane kommer fra et annet sted.

Men det sterkeste indisiet er at DNA-undersøkelser av nålevende Chachapoyaer, som av og til kan ha rødt hår og fregner tross mørke øyne, viser større nærhet til kelterne enn til søramerikanske stammer.

Og hvorfor ikke? Jeg tenker ofte at Columbus var den siste som kom til Amerika, selv om hans komme fikk de alvorligste konsekvenser. Uansett hva man skulle mene om Thor Heyerdahl som vitenskapsmann, har han i det minste bevist at menneskene kunne krysse verdenshavene selv i de enkleste farkoster. Hvorfor skulle ikke Atlanterhavet ha blitt krysset mange ganger tidligere i historien? Fønikerne allerede før Kristus, den irske munken Brendans ferd på 600-tallet, Leiv Eirikson i 997 og muligens den spanske Guzman familiens fiske langs den nordamerikanske kysten på 1200-tallet. Er det tilfeldig at der er pyramider i Europa (keltiske graver), Egypt, på Tenerife, i det nordlige Søramerika, i Mellomamerika og i Nordamerika? Selv i det fjerne Kina er det funnet over 100 pyramider og i deres ørkener har man funnet hundrevis av mumifiserte keltere med en alder på opptil 2500 år.

Det ser ut til at menneskenes historie er mer spennende, mer bevegende og lengre enn vi vet i dag. Det avgjørende er at forskningen fortsetter og at nysgjerrigheten etter stadig mer kunnskap og forståelse forblir levende.

En kommentar om “Søndagsbladet 190415

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s