Søndagsbladet 110115

Kjære menighet,

sist søndag velsignet og delte vi ut klistrelapper som er vanlig å ha over inngangsdøren til huset eller leiligheten. Jeg fikk noen tilbakemeldinger på at dette ikke er så kjent, ei heller barnemissio som kollekten og pengene gikk til.

Barnemissio ble grunnlagt i Frankrike i 1843 av biskop Charles de Forbin Jansen. Målet er at barn skal vise omsorg for barn, særlig fattige barn. Dette utviklet seg til det som i dag er «Pontifical Missionary Childhood» og som er representert i 120 land med hovedkontor i Roma. Det er blitt vanlig at kollekten holdes ved festen for Herrens Åpnebaring, når Herren viser seg som verdens lys i det lille barnet i krybben i Betlehem. I mange av verdens bispedømmer er barn knyttet til barnemissoverket og arbeider som «små misjonærer». I dag utgjør de millioner av barn.

Barnemissioverket har opsjonen for de fattige som ledesnor når ulike prosjekter støttes. Målet er å hjelpe barn til bedre levevilkår og utdannelse uavhengig av tro, opprinnelse eller bakgrunn. Det fokuserer på gatebarn, barn som arbeider, handikappede barn, barn til etniske minoriteter, barn i krig, barn som er flyktninger, barn utsatt for seksuelle overgrep, barn med AIDS, foreldreløse barn og barn som er ofre for naturkatastrofer.

Dette gjøres ved å vekke barnas interesse for verdensmisjonen gjennom katekesen, ved å hjelpe barn til å utvikle en misjonarisk ånd. Barna blir motivert til å gi videre troen og til å dele de materielle goder, spesielt til barn i de fattigste land. Videre er det ønskelig å vekke kall til misjonen.

Jeg har forsøkt å finne ut hvor meget som samles inn i året. Men bare i Tyskland er mengden i året på over 72 millioner Euro hvorav kollekten rundt 6. januar utgjør 44 millioner. Så det som samles inn globalt må være langt mer. Etter det jeg forstår, støtter de ulike nasjoners barnemissio prosjekter direkte, men jeg antar alt er koordinert med hovedkontoret.

Klistrelappene som ble velsignet og delt ut på søndag inneholder dette: 20 * C + M + B + 15. Rammen 20 og 15 er året vi er i. * peker på stjernen som ledet de tre vise menn til Betlehem. Bokstavene står for Christus Mansionem Benedicat, Kristus velsigne dette hus. De tre + står for den treenige velsignelsen. Klistelappen klistres over inngangsdøren.

De tre bokstavene C, M og B er nok bakgrunnen for at de tre vise menn har fått navnene Caspar, Melchior og Balthasar i den folkelige tradisjonen. I domkirken i Köln er det et stort praktfullt skrin hvor reliquene etter de tre vise menn skal være oppbevart. I følge overleveringen skal keiserinne Helena ha funnet restene etter dem da hun dro fra Konstatinopel til Palestina i 326. Det lar seg nok ikke verifisere om det virkelig er deres ben som er i skrinet. Men skrinet som laget mellom 1190 og 1225 av gullsmeden Nikolaus av Verdun er så vakkert at det alene gjør Köln verdt å besøke. Men utover det har Köln mange flotte gamle kirker som er verdt å se.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s