Søndagsbladet 130714

Kjære menighet,

i dag reiser jeg til Skjolden i indre Sognefjord for å delta som prest ved årets familieleir. Jeg har hatt gleden av å få ledsage familieleirene i en rekke år nå. En god del familier har vært på mange av leirene, mens andre har vært en eller noen få ganger på leirene.

Tanken bak leirene utviklet seg før jeg var kommet tilbake fra Argentina i 2002. Den gangen lå vekten noe mer på en retrett for familien. Jeg var ikke med på den første leiren i 2003, men i årene etter har jeg vært på alle.

De første gangene var leirene på Stella Maris ved Mandal, før de var et par ganger på Mariaholm. Derfra gikk det videre til Hove på Tromøya, for så å nå være for tredje gang i Skjolden helt innerst i Sognefjorden. For to år siden var leiren i Melhus ved Trondheim da det var ønsket å kunne delta ved olsokfeiringen der.

Leiren finner sted i Elvheim i Skjolden, et enkelt bygg rett ved elven. Det har 11 soverom og 40 sengeplasser. Noen av de eldre barna kommer til å ligge i en gymsal like i nærheten i et bygg som kalles Fjordstova. Det er der vi spiser. De serverer rimelig og god mat. Det er dessuten godt å slippe og lage varm mat. Det må familiene gjøre ofte nok ellers. Frokost er medbrakt mat som vi inntar i Elvheim. Samtidig lages lunsjpakke for å ha med midt på dagen.

Leirenes program har plass for religiøst innhold og tid for fritid og samvær. De enkelte steder vi har vært har gitt leirene en forskjellig utforming. Når vi er i Skjolden får vi låne Dale middelalderkirke for å feire våre daglige messer. Det er en vakker stenkirke fra første halvdel av 1200-tallet som ligger i Luster, rundt 11 kilometer fra Skjolden. Disse feires på formiddagen. Før messene får de yngste barna «Den gode hyrde» katekese i Elvheim. Om aftenen har vi vesper i fjæra, et stemningsfullt sted for å samles til bønn om kveldene. Senere på kvelden samles de voksne til samtaler over ulike tema. Den første aftenen skal jeg holde en innledning om hverdagstro.

Ellers består programmet både av felles turer, men også en dag med mulighet til å lage sitt eget program. Det er forskjellige turmuligheter i området, f.eks. innover Mørkridsdalen eller opp til Fuglesteg. Vestlandet er preget av tildels bratte stigninger og store høydeforskjeller som kan gjøre dette strevsomt. Av videre severdigheter i nærheten kan nevnes Feigumfossen eller Urnes stavkirke. For tre år siden fikk vi feire messe i stavkirken, noe jeg opplevde som meget stort. En stavkirke gir en helt særegen ramme til messen. Noe lenger unna er det mulig å kjøre til Nigardsbreen, noe jeg fikk gjort i fjor.

Familieleirene er blitt et godt tilbud i NUKs leirprogram. De skaper kontakt mellom barn og voksne på tvers av familiene. Samtidig er de preget av at man er sammen som katolske familier med gode muligheter til samtaler hvor man kan utveksle erfaringer, tanker og tro.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s