River Plates drama i Buenos Aires

For oss i Norge kan det være vanskelig å forstå dramaet i Buenos Aires i forbindelse med River Plates nedrykk i 2. divisjon. Dette er første gang på 110 år og det skjer den beste klubben som har vunnet serien 33 ganger. Personlig forstår jeg ikke så meget av det avanserte poengsystemet som ligger til grunn for denne hendelsen. Det dreier seg nemlig ikke om resultatet i bare en sesong, men det er akkumulert over flere sesonger.

Identifikasjonen og tilhørigheten til et fotballag er nesten religiøs i Argentina, i det minste er den eksitensiell. Den går gjerne gjennom generasjoner. Selv har jeg nok et langt mer distansert forhold til fotball. Men da jeg kom til Argentina, ble jeg ofte spurt «De que cuadra sos?» («Hvilket lag tilhører du?«).

For å kunne leve blant menneskene der nede, innså jeg at måtte bestemme meg for et lag og valgte faktisk River som mitt lag, grunnet de røde og hvite fargene, men også fordi mange av de jeg ble kjent med, holdt med dem. Alternativet ville kanskje ha vært Boca Juniors, som var det andre store laget i Buenos Aires … men de bærer de svenske fargene blått og gult, noe som på meg virket fremmedgjørende. Faktisk er lagets farger tatt fra de svenske. Da de i sin tid valgte farge på drakten, bestemte de seg for å velge fargene på flagget på det første skipte som seilte inn en spesiell dag, og det var et svensk skip … tenk om det hadde vært norsk!

Når ens eget lag spiller kamp, er det mange som gjerne bærer lagets trøye, enten man er ung eller gammel. Og man sitter klistret foran fjernsynet under kampen. Selv så jeg en del kamper og de var jo jevnt over meget morsommere enn å se norske kamper.

Jeg har vært på omvisning i Rivers stadion, i Monumental, et enormt anlegg med over 80.000 sitteplasser. Det var verdt et besøk og stadionet er faktisk en liten verden i seg selv. Under tribunene er det en stor oval gang under hele anlegget hvor der er mange forskjellige aktiviteter knyttet til. Det er dessuten både barnehage og skole der inne.

Dessuten har jeg en gang vært på fotballkamp der. River møtte La Union, men tapte 2-1 hjemme. Så langt er det den eneste fotballkampen jeg har vært på. Det var mer interessant enn å se fotball på fjernsyn.

Da jeg kom til Argentina i 1998 og fortalte at jeg kom fra Norge, visste alle at Norge hadde slått Brasil (erkefienden i fotball). Det gav meg oppstartsbonus for oppholdet.

Vil man forstå menneskene i Argentina, bør man ha et åpent sinn for fotball. Da vil det kanskje være mulig å begripe raseriet over å ha rykket ned for første gang. Fansen føler seg meget sveket av klubben og det er en sterkt ydmykelse for alle som er trofaste følgesvenner av River Plate. Selv tar jeg dette med fatning, men jeg må nok ringe og trøste noen venner senere i dag.