Blåmandag i Tyskland

I Tyskland er blåmandag (dagen etter fastelavnssøndag) en fridag hvor de største karnevalsopptogene arrangeres i store og små byer, men også i landsbyer. Nå dro ikke jeg dit for å se det, men for å tilbringe en dag med mange av patrene fra min orden der nede. Jeg tilhører nemlig den tyske provinsen i ordenen. Heldigvis hadde jeg tatt med kamera på turen.

Burg Hunolstein rundt 1866
Kvartsklippen

Utflukten førte oss opp i Huhnsrück, et langt høydedrag som går i øst-vestlig retning sør for Mosel. Det første stoppestedet var en stor borgruine, Burg Hunolstein. Selv om det i dag ikke er meget igjen av den, hadde borgen en gang en viktig stilling. Den er fra det 12. århundret. Men allerede under tredveårskrigen ble borgen så sterkt skadet, at den ble gitt opp allerede i 1637. Et interessant trekk ved borgen, var bruken av en kvartsklippe innenfor murverket.

Utsikt fra klippen
Rester av borgmuren

Deretter besøkte vi en enslig liggende kirke fra 1228, Walholzkirche. Kirken ble bygget mellom to landsbyer nede i en dal, da de ikke kunne bestemme seg for hvor den skulle ligge. Kirken er i dag i stor grad restaurert utvendig, men det gjenstår forsatt restaurering i det indre.

Walholzkirche

Etter det besøkte vi et museum for trevirke, Hunsrücker Holzmuseum i Weiperath ved Morbach. Området har lenge levd av skogen og museet gir en meget fin innføring i mange forskjellige sider ved bruken av tre. Museet er dessuten meget barnevennlig hvor mange ting får røres ved, føles, luktes osv. Det hele meget smakfullt innredet i en gammel skolebygning og en låve i landsbyen.

Hunsrücker Holzmuseum

Derfra gikk vi en tur over høydedraget, i et åpent jordbrukslandskap. Det var en nydelig, skyfri himmel, men dessverre blåste det en iskald vind midt imot, som gjorde det til en frisk opplevelse. Da var det godt å kunne ende turen i en utmerket restaurant og få en utsøkt god middag med passende drikke til.

Åpent landskap