Google Art Project

For et par dager siden ble jeg oppmerksom på atter en Googelsk nyvinning, denne gangen med kunst: «Google Art Project«.

Google har avtalt med 17 viktige museer i verden at de kan tilby 360 graders visning inne i museene og mer enn 1000 bilder er scannet for nærmere betraktning. Med motorene i Google Streetview og Google Earth, har dette arbeidet vært mulig. Og det er ikke akkurat noen småmuseer det er snakk om. Navn som bl.a. Alte Nationalgallerie (Berlin), Museo Reina Sofia (Madrid), Mueso Thyssen-Bornemisza, Palais de Versailles, The National Gallery (London), Van Gogh Museum (Amsterdam), er med på listen og garanterer en enorm kvalitet.

Det fantastiske er kvaliteten på de scannede maleriene. I tillegg har hvert museum valgt ut ett verk som er scannet i superhøyoppløsning hvor man kan zoome inn på millimeternivå i maleriet. Det er en opplevelse som er helt umulig å få til på stedet. Ingen ville tillate at man nærmer seg et bilde med store luper for å se de filigrane penselstrøkene.

I god Googleånd kan man selvfølge lage sin egen samling med kunstverk dersom man har en Googlekonto. Til min glede har The Metropolitan Museum of Art (New York) valgt Pieter Bruegel den eldres «Høstfolkene» som et superhøyoppløslig bilde. Jeg har alltid likt Breugel den eldre og da jeg i hin og hårde dager vansmektet på skolen, skrev jeg en oppgave om hans kunst. Men aldri har jeg kunnet studere et av hans malerier så inngående som nå.

Google Art Project inviterer andre museer i verden til å delta og jeg mener vårt eget Munchmuseum må med. Hans verker i utvalg må gjøres tilgjengelig for kunstinteresserte over hele verden. Det kunne vært fantastisk å få et superhøyoppløst maleri å betrakte på internett.