En uke med Kindle

Da jeg kom hjem sist torsdag fra Argentina, lå lesebrettet Kindle fra Amazon.com og venter på meg. Etter å ha brukt det en uke nå, vil jeg dele noen av mine erfaringer med det.

Brettet har etter min mening en god størrelse, det er ikke for stort eller smått, men passe for meg. Skjermen er på seks tommer og gir tilstrekkelig tekst på en side. Det blir som å lese en pocketbok. Den tillater at man kan velge mellom åtte skriftstørrelser og man kan vende teksten i den retningem man ønsker. Men jeg synes det er lettest å holde den vertikalt som en bok. At den ikke er større, gjør den lett å ta med. Dessuten er den tynn, 8,5 millimeter, og lett med en vekt på 241 gram.

Første gang man bruker den bør den registreres mot Amazon hvor man får en egen nettside. Bøker man kjøper blir liggende der også når de er blitt lastet ned til Kindle. Slik har man en sikkerhetskopi av boken hos Amazon. Amazon tillater at man leser bøkene på opptil seks enheter. Jeg har registrert telefonen og macen i tillegg til Kindle. Ved hjelp av et synkroniseringssystem som Amazon kaller Whispersync, er bøkene synkronisert på en slik måte at dersom jeg f.eks. har lest et stykke videre på Kindle og ønsker å fortsette på telefonen, vet programmet at jeg er kommet videre på Kindle og spør om jeg vil fortsette derfra. I grunnen et smart system.

Utenom bøker, kan man også abonnere på aviser og blader, foreløbig hovedsaklig amerikanske produksjoner. Disse oppdateres automatisk når et nytt nummer kommer ut. Videre kan man legge inn PDF-filer via USB kabel. Andre dokumenter kan også legges inn, men da via Amazon. Man får en egen Kindle mailadresse. Sender jeg et Word dokument dit, blir det konvertert til et lesbart format for Kindle og det blir overført til den. Det gjør det mulig å ta med møtepapirer i elektronisk form på Kindle.

Jeg har lest en bok allerede og har et par andre under lesning. Det har vært helt enkelt og greit å gjøre. Det at skjermen er passiv, uten eget lys, gjør at jeg ikke blir sliten i øynene av å lese på den, noe jeg gjør med vanlige skjermer. Det betyr selvfølgelig at en bør ha normalt leselys når man leser Kindle.

Skjermen er i gråtoner og fotografier blir fremstilt helt greit i sorthvitt.

Jeg tror ikke at lesebrett vil kunne erstatte boken i sin helhet. Men det er et tillegg og jeg kommer til å bruke det for romaner og lettere litteratur. Fagbøker hvor jeg gjerne understreker og bruker skrift og symboler for markeringer, vil jeg nok foretrekke å lese på papir også i fremtiden. Dessuten er det lettere å bla fort gjennom en papirbok enn en e-bok. I en e-bok vil man alltid måtte bruke en søkerutine. Da tastaturet er smått og krever en del tid å bruke, er det ikke som en bok på vanlig måte. Dessuten opplever jeg det som tungvint å bruke for å skrive kommentarer i en bok.

Alt i alt ser jeg på Kindle som en positiv idé og som nok har livets rett. Da jeg kjøpte den rimligste versjonen, med norsk moms innebygd, vil de lavere prisene på Kindleversjon bøker, gjøre at brettet etter en tid har betalt seg.