Jubileum i Harstad

Biskop emeritus Berislav Grgić, Stiftets økonom Ulrik Sverdrup-Thygeson og jeg dro sammen til Harstad på lørdag for å være med på feiringen i menigheten på søndag. En ting var de ulike jubileumsår, noe annet var innvielsen av det nye menighetsshuset/prestegården.

Den opprinnelige St. Sunniva kirken ble bygget i 1893, så vi feiret 130 år for kirken. Tomten var blitt bygslet av biskop Fallize i 1889 og han viet kirken den 20. august i 1893. Mgr. Kjelstrup skrev i Norvegia Catholica: «Det var et meget lite og beskjedent gudshus med en takrytter for klokken, men beliggenheten var usedvanlig heldig med utsikt over sjøen til den gamle ærverdige Trondenes kikre, middelalderens største og praktfulleste kirke i Nord-Norge» (s. 227).

Kirken i 1890-årene (fra digitalmuseum.no)

Den 11. april 1897 ble Harstad utskilt fra Tromsø sogn og ble en egen menighet med p. Andreas Dietrich som den første sognepresten. Under den første verdenskrigen opphevet biskop Fallize menigheten den 7. september 1915 og lot den bli ledet pastoralt fra Tromsø. Den 1. august 1923 ble menigheten igjen et sogn og da med p. Frans Maria Broél som sogneprest. Så vi markerte også disse 100 årene på søndag.

Nesten samtidig, også i august 1923, kom St. Elisabethsøstrene til byen, så vi markerte ytterligere et jubileum, de 100 år siden deres ankomst. De opprettet et hospital og virket i byen i 70 år. Tre av deres søstre var med på feiringen på søndag: Sr. M. Karolina Bogoczová, sr. M. Asumpta Balcerzak og sr. M. Aloysia Brux.

St. Elisabeth hospital (fra lokalhistoriewiki.no).

Da kirken etterhvert ble for liten, ble den utvidet for rundt 50 år siden ved at man sagde den i to og bygget en ny del i midten. I november 2015 brant menighetshuset og både det og prestegården, som til da hadde vært to bygg, ble revet. Det var det nye bygget som er blitt reist som nå ble innviet etter en høytidelig høymessen i kirken.

Den utvidete kirken med det nye menighetshuset (fra katolsk.no).

Etterpå ble det en hyggelig fest for menigheten i den nye menighetssalen. Salen var helt full.

Vi gleder oss med menigheten i takknemlighet over alle de som har virket og virker der!

En kommentar om “Jubileum i Harstad

Kommentarer er stengt.