Den nye elektroniske verden har mange sider og hele tiden skjer det nytt. Selv om jeg hverken benytter «Facebook» eller «Twitter«, er det forbausende hvordan den nye elektroniske virkeligheten hele tiden forandrer hverdagen og gjør nytt og annet mulig.
Én ting er at meget av mitt kreavtive fotoarbeid hadde neppe være enkelt å få til uten moderne maskin- og programvare. Der har jeg lært meget på svært kort tid. Men et slikt arbeide er fortsatt best å utføre på en egen datamaskin og til det bruker jeg en Apple Mac Book Pro med utvidet lagringskapasitet. En proff fargekalibrert skjerm og A2+ fotoskriver gjør arbeidet til en meget tilfredsstillende opplevelse. Dessuten krever bilder såpass meget lagringsplass og hurtige systemer at internettet, skyen, «the cloud«, ennå ikke er spesielt realistisk til slikt bruk. Men på annet hold blir skyen stadig mer viktig. Fordelen med det er at jeg blir mer og mer uavhengig av en konkret computer, men kan arbeide fra mange forskjellige steder.
Jeg har arbeidet noe med «Google Docs«, men synes at det ennå ikke kan erstatte officeprogram som «OpenOffice» eller «Pages» … («Word» skuffet meg meget da jeg skrev vitenskapelige tekster i Argentina, så jeg forlot det til dels den gangen til fordel for «WordPerfect» som hele tiden har vært «Word» overlegen som tekstbehandler og sikkert er det fortsatt).
Men nå legger jeg mine dokumenter i «Dropbox» på nettet som virker som et helt vanlig drivverk på mine egne computere, men som også er tilgjengelig fra en browser som en nettside. Det er enklere å benytte en Googles dokumentside.
I år gikk jeg over til å benytte en Android drevet smarttelefon først og fremst grunnet den gode integreringen med Google men også at den er rimeligere i innkjøp og bruk enn Appels iPhone. Dessuten er den uavhengig av et lukket system slik iPhonen er det av «iTunes«. Valget falt på HTC Legend, som er frest ut av en aluminiumsblokk og derfor meget solid, samt at den er en av telefonene med den aller laveste stråling som finnes. Applikasjonene jeg trenger har vært gratis alle sammen med ett unntak så langt.
En ny arbeidsmåte holder jeg på å integrere nå med de internettbaserte «SimpleNote» og «Remember the Milk«. Den første gjør det mulig å ha en base med notater både på telefonen og internett, mens den andre er et påminnelsessystem på internett som varsler på telefonen når jeg vil ha en påminnelse.
For et par dager siden installerte jeg dessuten Amazons Kindle både på telefonen og Macen. Det er så genialt laget at jeg i dag bestilt den nye lille Kindle for å ha et eget lesebrett. Amazons system tillater meg å lese den samme boken fra opptil seks forskjellige leseenheter og den synkronsierer lesningen mellom enhetene slike at jeg kan fortsette der jeg slapp i en bok dersom jeg fortsetter lesningen på et annet enhet.
Amazon lagrer bøkene jeg kjøper på deres eget datasystem og der har jeg de sikret uansett hva som skjer med mine egne leseenheter. I dag kjøpte jeg Haruki Murakamis «Norwegian Wood» for $11.99 og valgte at den skulle sendes til telefonen. Etter 5 sekunder hadde jeg boken tilgjengelig og i samme øyeblikk kvitteringen i mailens innboks. I forhold til et kjøp her til lands sparte jeg en god slant penger og dessuten portoen. Dessuten sparer jeg vel naturen ved ikke å lese på papir. Kindle applikasjonen for telefonen er helt utmerket og det er ikke noe problem å lese på den.
Nå vil jeg nok ikke kjøpe fagliteratur elektronisk, da jeg liker å understreke med blyant når jeg leser og ofte bruker forskjellige tegn og symboler i teksten og margen. Men romaner og annen literatur kan man jo like gjerne ha elektronisk. Det som er tragisk er at norsk literatur ikke ser ut til å bli spesielt tilgjengelig og er samtidig priset helt hinsidig. Hadde disse høye beløpene enda kommet forfatterne til gode, kunne man kanskje akspertert dem. Men når det går til andre ledd, er det ikke verdt å betale de høye prisene. Dessuten skal det godt gjøres at man skulle finne noe av tilsvarende kvalitet i Norge som jeg har funnet i de tre første kapittlene i Murakamis bok. Den gir så langt virkelig mersmak.