Fátima – Søndagsbladet 180517

Kjære menighet,

i går, på den 13. mai, var det 100 år siden Maria åpenbarte seg for tre barn ved Fátima i Portugal. Dagen var en søndag da den ti år gamle Lúcia Santos og hennes to ynge søskenbarn, Jacinta Marto og Francisco Marto, gjette sauer på et område kjent som Cova de Iria, tre kilometer fra Fátima. De så en kvinneskikkelse som «strålte klarere enn solen» som svevde over bakken. Skikkelsen fortalte at hun ville åpenbare seg på samme sted den 13 hver måned, seks måneder på rad. I disse åpenbaringene oppfordret hun barna til å gjøre bot og å ofre for å frelse syndere. Barna fikk også beskjed om å be rosenkransen hver dag. Denne bønnen er nøkkelen til både personlig fred og verdensfred ifølge åpenbaringen. Barna fikk også del i tre hemmeligheter.

Ryktene om åpenbaringene spredte seg raskt og tusenvis av mennesker begynte å strømme til Fátima. Herredsfogden prøvde å hindre dette, men det lot seg ikke stoppe. I tiåret etter hendelsene ble Cova da Iria besøkt av to millioner pilegrimer. Et kapell ble reist av lokalbefolkningen.

I 1930 kom den offisielle erklæringen fra den lokale biskopen om at åpenbaringene kunne anses som troverdige. Pavene Pius XII, Paul VI og Johannes Paul II uttrykte alle at de anså åpenbaringene som genuine overnaturlige hendelser. Og på fredag kom pave Frans til Fátima for å feire dagen i går.

Francisco og Jacinta Marto, som begge hadde dødd under spanskesyken (1918-1920) ble saligkåret av pave Johannes Paul II i 2000. I går ble begge helligkåret av pave Frans i Fátima.  Lúcia Santos tilbrakte mesteparten av sitt liv som nonne. Fra 1948 holdt hun til i et karmelittkloster i Coimbra. Hun skrev seks memoarer. Hun døde 13. februar 2005, 97 år gammel.

I Fátima ble byggingen av en meget stor basilika startet i 1928 og den ble innviet i 1953. Basilikaen er bygget på stedet for åpenbaringene. Francisco Marto, Jacinta Marto og Lúcia Santos er alle gravlagt i kirken. Den besøkes av fire millioner pilegrimer hvert år. Flere kapeller og andre fasiliteter er blir bygd i nærheten. Pilegrimsfestivaler finner sted den 13. hver måned.

Et sentral innhold i budskapet er oppfordringen til å be rosenkransen. Spesielt å be rosenkransen med forbønnen om fred i verden. Det er en bønn som alltid er viktig og alltid vil være riktig å be.