Film? – Søndagsbladet 180916

Kjære menighet,

i uken som gikk ble det offentliggjort noen nye kameraer fra enkelte firmaer. Et spesielt kom fra Leica som tar polaroidlignende foto, kalt Leica Sofort. Det er egentlig basert på et Fuji Instax 90 Neo Classic. Det bruker Fujis film. Men formatet på fotoene er ganske smått, bare 62×42 mm billedflate. Men poenget med å skrive dette er egentlig ikke kameraet, men det faktum at det fortsatt lages og selges filmbaserte kamera, både instantfilm og vanlig film kamera. Leica lager selv fremdeles nye kamera for vanlig 135 film.

I de senere år har analog fotografering hele tiden vært på vei oppover igjen etter å ha vært nede i et dalsøkk for noen år siden omsetningsmessig. Blant mange unge er det analoge blitt populært. Det å ha et fysisk bilde som kommer rett ut av kameraet og som man kan langsomt bli synlig, utøver en særlig fascinasjon. Derfor kommer nå Leica med på bølgen etter Fuji, Lomo og Impossible. Impossible overtok utstyret fra Polaroid. Derfor finnes instant filmene fortsatt også til gamle Polaroid kamera. Impossible selger fortsatt de gamle etter å ha satt dem i topp stand igjen. Men not tidligere i år lanserte de sitt første nye instant kamera I-1. Dette har meget for seg og kan også styres fra en app på smarttelefonen.

Men analog fotografi handler ikke bare om instant fotografering. Fortsatt finnes en god del filmer og det finnes til og med nye firmaer som lager helt nye typer filmer. I Oslo kan man både kjøpe og få fremkalt film hos Oslo Foto (tidligere Aker Foto) i Møllergaten rett bal Glasmagasinet. Man kan få fotoene tilbake på papir og eller som digitale scan. Jeg har prøvd det noen ganger. Det er noe eget å kunne arbeide med et analogt kamera, ta film inn og ut av kameraet, lever dem inn og så vente og se resultatet. Men dessverre er dette dyrene enn før, så det blir mer et unntak enn en regel.

På en eller annen måte befinner vi oss i en brytningstid når det gjelder fotografering. Eller kanskje det er riktigere å si at det flyter? Det digitale kamera utvikler seg så fort at det er store forskjeller på mange plan etter bare få år. På samme tid utvikles kameraene i smarttelefonene til å bli bedre og bedre og for mange erstatter de allerede de enkle «point and shoot» kameraene. Men de kan ikke erstatte de profesjonelle kameraene i mulighet og oppløsning.

Det underligste for meg, er de mange som bruker programmer for at de digitale bildene skal se ut som tatt med en eller annen analog film. Det forekommer meg å være anakronistisk. I dag er den digitale gjengivelsen kommet så langt at den står seg ved seg selv. Dessuten: det avgjørende og grunnleggende spørsmål ved et fotografi vil ikke være teknisk, men det vil handle om innhold, komposisjon, fortelling, følelse osv. Kunsten må fortsatt være der.