Tur på landet i Argentina

Når jeg reiser til Argentina, tilbringer jeg stort sett tiden med venner og kjente fra den tiden da jeg virket her. Det betyr at jeg oppholder meg i Morón i Stor Buenos Aires, utenfor hovedstaden Buenos Aires. Morón var en gang en landsby på veien vestover, men er nå vokst helt sammen med hovedstaden og har rundt 650.000 innbyggere. Sentrum av Morón er gjennomskåret av en toglinje og er oversiktlig strukturert ved at alle gater er lagt ut etter et sjakkmønster. På sørsiden av toglinjen er hoveddelen av sentrum og der ligger også sentralplassen med rådhuset og katedralen, helt i spansk tradisjon.

Morón er for meg et rolig og trivelig sted, selv om det er mange mennesker her. Jeg liker å sette meg på en benk på plassen og se på livet. Det er alltid mange barn, voksne og gamle der og det er nok å se på. Gastronomien er helt grei og det er nok av god mat i byens restauranter. Alle har argentinsk mat på menyen, som har et klart italiensk preg.

I år bor jeg hos et ektepar, litt eldre enn meg, som har et hus i Barrio Texalar, helt syd i Morón. De bor i menigheten hvor jeg også bodde den første tiden jeg var i Argentina. Jeg har kjent dem siden den gangen.

Ekteparet har med noen av sine barn kjøpt noen terreng utenfor Stor Buenos Aires i nærheten av Lujan. Der holder de på å bygge seg en hytte og søndag dro vi flere fra familien til hytten. For meg ble det første gang en tur på landet, selv om det ikke er lenger enn rundt 25 kilometer herfra.

Hytten under bygging

Hytten er interessant planlagt, hoveddelen er åttekanten og er bygget i tre. Det er en etasje over hvor soverommet skal være. Hytten er i grunnen liten, men den er grei for et par personer for en helg. Bak blir det kjøkken og bad i mur. Tredelen av hytten skal dekkes på naturlig vis med jord og halm. Når det blir ferdig og dersom det lykkes, vil hytten nok være greit isolert.

Vi tok med alt det nødvendige for å spise en riktig asado, argentinsk grill, med forskjellig kjøtt, salat, brød og drikke til. I tillegg har vi selvfølgelig med den obligatoriske mate.

Et blikk på nabohuset

Det landlige er preget av enkelhet. Området er helt flatt, noe som preger det meste av fylket Buenos Aires, et fylke på størrelse med nesten hele Norge. Men det er dyreliv og selvfølgelig store landbruksområder et stykke utenfor der vi var.

Sauer på beite

Det flate landet med den relativt spredte bebyggelsen gir et inntrykk av åpenhet og himmelen blir mektig.

Flatt landskap

Været var vekslende og førte til raskt skiftende stemninger. Jeg hadde bare med meg et Canon S90 kompaktkamera. Jeg pleier ikke å ta med det ordentlige fotoutstyret til Argentina, skjønt det skulle vært morsomt å kunne reist rundt omkring og fotografert de mange landskap landet byr på.

Aftenstemning