Byword – en annen type tekstprogram

I de siste dagene har jeg testet et program for skriving, kalt Byword, som er anderledes enn vanlige tekstprogram. I grunnen henger det sammen med at jeg for en god stund siden lastet ned et lignende program som heter Ommwriter. Byword har jeg lastet ned fra Apples App store for Mac og det ser mer lovende ut enn Ommwriter. Dette er programmer hvor det først og fremst dreier seg om å sitte i ro og fred og skrive tekster. I grunnen virker dette interessant og morsomt. Det er som å sitte foran en skrivemaskin igjen, kun med et blankt ark foran seg. Programmet er ment å skulle virke positivt for økt glede ved å sitte og skrive med en computer. Man slipper nemlig alle de forstyrrende elementene rundt teksten som vanlige tekstprogrammer gir. Her kan man fokusere bare på innholdet, hvilket er positivt. Dessuten er alt av menyer etc. skjult, man har virkelig bare en ensfarget flate i lett grått, uten noe som helst ellers. Det virker beroligende på øyet på en helt annen måte enn et vanlig tekstprogram.

Byword har med noen pene fonter som gir tekstene et mer profesjonelt utseende enn Ommwriter. Den har et eget formatsystem som popper opp med tastene cmd+t, ellers er der intet å se på skjermen enn selve teksten man akkurat sitter og skriver.

Man kan forandre fokuset på skjermen slik at bare noen linjer av teskten er fullt synlig, så man slipper å se alt hele tiden. F.eks. har jeg satt fokuset til seks linjer. Andre linjer blir svakere, slik at jeg ikke ser all teskten like sterkt. Jeg synes dette er en god løsning som gjør det enda mer behagelig å sitte foran skjermen.

Nå er jeg ikke akkurat en forfatter, men likevel synes jeg det er positiv opplevelse å kunne skrive tekst på denne måten. Riktignok er funksjonaliteten noe for lav for vitenskapelige tekster, men jeg synes det er en positiv utvikling å redusere informasjonsmengden på skjermen og kunne få lov til å konsentrere seg om det vesentlige. Foreløbig har jeg innstallert Byword bare på den bærbare Macen.