Kommunikasjonspoblemer

I de siste par uker ligger det over tusen mail i innboksen min som jeg ikke har hatt mulighet til å behandle, sortere, slette e.l. De fleste er lest, det er de. Men i min arbeidssituasjon med flere oppgaver som til sammen lett kunne kreve minst 200 % arbeidstid i uken, sier det seg selv at tiden for å sette meg ned foran mailprogrammet og begynne å skrive svar, er temmelig begrenset.

En vanskelighet er at antallet mail som kommer inn er stadig økende. Ikke nødvendigvis så merkbart fra en dag til en annen, men over tid blir det stadig mer og mer. Dessuten blir i dag så og si alt av alle typer dokumenter sendt som vedlegg på mail. Det blir ofte mye å laste ned og lagre, eventuelt skrive ut og lese.

Av og til tar jeg meg i å tenke tilbake til de gode gamle dager for en 15 år siden da jeg ennå ikke hadde en mailadresse. Post var den gang noe som kom fysisk én gang om dagen. Da konvoluttene var forskjellige og ofte ved sin form og farge avslørte mulig innhold, kunne posten deles opp i kategorier allerede før den ble åpnet. Så kunne jeg ta for meg posten etter type og jeg visste jeg hadde rundt 24 timer til neste gang jeg ville få ny post.

Men i dag, i mailens innboks, kommer det post når som helst og alt ser helt likt ut, uansett innhold. Det er bare en lang liste med avsendere og emner. Dessuten har mail gjort det enkelt å sende langt mer skriftelig materiell enn før. Et brev var dessuten såpass lenge på vei, at ingen regnet med et svar med en gang. Nå forventes det gjerne et svar i løpet av samme dag. Hvis ikke blir man utålmodig. Og ingen tenker på at mottageren kanskje for lengst er mettet med mailer og kommer ikke lenger med på svarkarusellen.

Hvordan dette skal gå videre, aner jeg ikke. Jeg har valgt å holde meg unna Facebook og Twitter for ikke å ha enda mer å måtte forholde meg til. Men SMS er også en skriftelig kommunikasjonsform som man bør forholde seg til. Også her kan det av og til bli så meget, at det er vanskelig å få svart.

For noen år siden valgte jeg å gå over til Googles mailprogram. Det gjorde meg uavhengig av computertype og operativ system. Før det hadde jeg brukt Outlook, men jeg opplevde det som innsnevrende å måtte alltid benytte den samme PCen for å arbeide med mail, kalender, kontakter etc. Etter at jeg gikk over til Google, har Microsoft riktignok gjort dette tilgjengelig på nettet, men da var overgangen for lengst skjedd.

Som prest er det selvfølgelig viktig at jeg har tid til personlige samtaler og jeg har ofte slike flere ganger om dagen. Når der i tillegg er mange møter, sier det seg selv at tiden for skriftelig kommunikasjon ikke er så raus. Dessuten er det så meget forskjellig i dag som gjøres med en computer at der er en fare for at man blir sittende alt for meget foran skjermen.

Uten tvil har computere og internett gitt meg mange muligheter jeg ikke hadde før. Overskuer jeg en fem års periode, er det forbløffende hvor fort alt forandrer seg bare på så kort tid. Samtidig er det et alvorlig spørsmål om alt dette virkelig er av det gode og øker ens livskvalitet. I dag er jeg glad når jeg er ute i naturen og fotografer eller sitter på et fly hvor jeg ikke kan nås. Da er det lettere å koble av og komme seg. Men samtidig fører den enorme mailmengden til at jeg også må gå inn i mailboksen når jeg er på ferie, ellers ligger det hundrevis av uåpnet mail når jeg kommer tilbake på kontoret etter et par uker og da blir jeg fort utslitt.