Belysning – Søndagsbladet 151017

Kjære menighet,

nå er arbeidene godt i gang med strøm og lys i menighetssalen. I tillegg får vi et riktig brannvarslingsanlegg i kirkerommet og i menighetssalen. Det blir koblet sammen med anlegget som allerede befinner seg i Villa Maria. Gjennom nytt strømanlegg og brannvarslingsanlegg høyner vi sikkerheten i kirkebygget.

Planene for selve gjennomføringen i kirkerommet begynner nå å komme på plass. Arbeidene der er satt til å begynne mandag den 23. oktober. Det vil si denne og neste søndag kan vi ennå bruke kirkerommet til messer. Men den 23. blir det bygget opp et stillas i kirkerommet. Dette er beregnet til å ta to dager. Stillaset vil gjøre det mulig for de arbeidende å komme frem overalt på en sikker måte og er påkrevet. Det vil også bli satt opp et stillas ved tårnet for å skifte belysningen i det. En storm for et par år siden «slukket» lampene der for godt.

Etter at stillaset er på plass i kirkerommet, vil firmaet som skal sette opp den nye duken i taket som skal dekke over de nåværende platene, først montere rammene for duken. Det gjør det mulig å beregne nøyaktig størrelse på de to dukene som skal dekke hver side av taket. Det tar så en ukes tid å produsere dukene som så monteres den tredje arbeidsuken i kirkerommet.

Elektrikerne kommer til å arbeide noe uavhengig av dette, da mange av lampene i kirkerommet er tilgjengelig fra gulvnivå. Utfordringen vil være å trekke de nye ledningene og eventuelt lage nye føringer. Langs kantene oppe ved taket vil alle de gamle lysstoffrør armaturene bli fjernet og det kommer LED-lister i stedet, som vil lyse oppover taket. Da dukene visst vil reflektere lys noe bedre enn platene, håper jeg det kan bli en god effekt. Den nye lysekronen skal leveres den andre arbeidsuken. Den må monteres mens det er stillas i rommet.

Det kommer også til å bli satt opp ny belysning i svalgangen under kirken og det blir lagt nye ledninger til varmen under trappene og plassen oppe. Jeg håper alt dette er i orden slik at vi slipper å bytte ut varmekablene. Det blir for dyrt og tidkrevende i denne omgang.

Mitt håp er at vi i tiden kirkerommet er stengt kan bruke menighetssalen under til å feire messer. Det er den største salen vi har og vil derfor egne seg best til det. Så får kirkekaffen forsette noen søndager nede i Villa Maria. Men kan ikke menighetssalen brukes, blir det trangt.

Lysopplegget både i menighetssalen og kirkerommet vil bli programmerbart. Når vi har hatt den nye belysningen en stund og sett hvordan det fungerer, vil en teknikker komme og programmere computerstyringen av lyset. Det vil gi oss mulighet til å få forskjellige lyssettinger ved siden av muligheten for å dimme belysningen.

Når jeg ser det som brukes, er det meget nytt jeg aldri har sett før. Kablene som forbinder lysene i menighetssalen er bare klipset sammen som «Lego». Det går meget fortere og raskere enn før å legge opp et slikt system. Dessuten er lysene i seg selv anderledes enn det jeg har sett før. De skal vare meget lenger enn før men også bruke mindre strøm. Vi vil få kraftigere lys til en billigere penge i drift. Det synes jeg er positivt i vår tid,

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s