Ny bok – Søndagsbladet 021016

Kjære menighet,

på et møte i bispedømmet onsdag forrige uke, fikk vi i gave boken «Katolsk kirkeliv i Norge gjennom 1000 år». Boken lanseres i dag i Mariagården i Akersveien i Oslo fra kl. 13.30-15.30.

Liv Hegna er bokens redaktør og har samlet de ulike bidrag som boken inneholder. Innholdet baserer seg på foredrag som ble holdt ved Det teologiske Menighetsfakultet høsten 2015.

I forordet leser vi: «Denne boken er beretningen om hendelser og personer som gjennom generasjoner har drevet frem kristendomshistorien i vårt land. Innvevd i tiden har deres liv spilt seg ut på den kristne scene.

Hevet over enhver tvil kan man si at middelalderens største kirkelige skikkelse var Olav den hellige. Eystein Erlendsson (erkebiskop 1160–88) var meget betydningsfull, og erkebiskop Olav Engelbrektsson (erkebiskop 1523–38) var også en av de virkelig store, selv om han måtte innrømme tapt kamp mot destruksjon av Den katolske kirke i Norge. Etter Kirkens tilbakekomst har personligheter som biskop Fallize, biskop Mangers og mange, mange flere, satt sine spor. Sammen med titusener, ja, hundretusener av troende har de på forskjellig vis bidratt til det som i dag er det kristne økumene i Norge».

Boken inneholder også mange foto og førsteinntrykket etter å ha bladd gjennom er meget godt. Alt er satt på en smakfull måte og jeg liker bruken av en rødlig farge på overskriftene. Jeg har den med nå på en reise disse dager for å få komme i gang med den. For meg kom den på et kjærkomment tidspunkt da jeg i mars neste år skal holde et foredrag om katolisismen i Norge før og nå.

Helt andre ting: i uken som gikk var et firma her og så på veien opp til parkeringsplassen bak kirken. Det viser seg at veien ikke er blitt asfaltert da den må åpnes igjen. Det skal legges et nytt rør fra stoppekranen på vår side av veien opp til det øverste huset på den andre siden. Etter det skal veien da bli ordnet igjen. Jeg spurte om de ikke kunne være så vennlige å tette det lille hullet i veien nede ved postkassen til menigheten. Det skulle ikke være noe problem. Så la oss håpe at dette blir gjort snart så veien er klar til vinteren.

Onsdag var jeg på styremøte i Fransiskushjelpen. FH har fått en ny generalsekretær. Dette var vårt første styremøte med ham. Det var meget lovende. For tiden er palliativ behandling blitt meget mer viktig og her har FH meget erfaring å tilby når det gjelder behandling i hjemmet. For mange er det en god og viktig mulighet å få avslutte livet hjemme og ikke på et sykehus eller en institusjon. Det vil nok komme meget mer om dette i offentligheten i årene som kommer.

Denne uken er det igjen prestemøte for bispedømmets prester med biskopen på Mariaholm. Derfor er det ingen messer i menigheten mandag til onsdag. Selv er jeg bortreist til noe tilsvarende i min orden i Tyskland og jeg er ikke tilbake før onsdag kveld.