Argentina – Søndagsbladet 030716

Kjære menighet,

jeg er tilbake igjen fra min ferie i Argentina. Jeg dro til vinteren. Men vi hadde bare én dag regn og noen få overskyete dager, ellers stort sett sol og pent vær. Riktignok var det ikke så varmt. Bare +19 C på det varmeste. Men bra nok til at det var mulig å sitte ute.

De første to ukene tok jeg det meget med ro. Jeg synes det er godt å ta meg god til til å slappe av. Derfor synes jeg det er positivt for ferien å reise dit hvor jeg er kjent slik at jeg ikke behøver å farte rundt for å se alt mulig rart. Huset jeg bor i har ikke en gang internett, så jeg får bare kommet på nettet noen få ganger på andre steder mens jeg er i Argentina.

I huset jeg bor er jeg alene hele formiddagen på hverdagene. Så jeg står opp senere, spiser frokost i ro og fred for deretter å lese en bok eller slappe av på andre måter. Senere på dagen er det rom for program som besøk eller noen turer inn til Morón eller andre steder. Denne gangen besøkte jeg blant annet min medbror p. Felix Martín SSCC som er prest i vår tidligere skole Colegio Emaús mellom Morón og Palomar. En stor og god skole med rundt 2500 elever fra tidlig barnehage til artium. Videre besøkte jeg kommuniteten med medbrødre i Libertad. Tre som arbeider i menigheten San José, en menighet med noen titusen medlemmer, rundt 20 kapell og noen skoler. Selv bodde jeg i menigheten La Sagrada Familia hvor jeg var kapellan da jeg bodde i Argentina og kunne feire messer der. Jeg besøkte sognepresten der som også er generalvikar i bispedømmet Morón.

Siden jeg var i Argentina sist, er prisene gått opp ytterligere, 60-100 %, alt etter produkt. Da dollaren er dyrere for oss nå, mens den gir samme mengde pesos som før, blir det mindre å rutte med eller jeg må ha med mer penger. I august i fjor kostet bussen inn til Morón sentrum 3,50 pesos, nå 6,25 … det merkes på lommeboken. I hele Buenos Aires området finnes det ikke overganger, men man må betale hver gang man skifter transportmiddel. En gang måtte jeg helt ned til sentrum av Buenos Aires. Det ble 6,25 med buss, 6,00 med tog og 4,50 med t-bane. En tur på knapt to timer innenfor byen. En pesos er 60 øre.

Turen inn til sentrum denne gangen gjorde jeg for å besøke den avgåtte argentinske ambassadøren til Norge. Etter å ha vært her i ti år, ble han kalt hjem i mai. Jeg forberedte hans datter til ekteskap og døpte det første barnebarnet i St. Joseph i Oslo. Vi møttes over en middag med hans kone. Det ble en lang og interessant samtale hvor jeg fikk høre meget som jeg nok ikke kan fortelle om. Men han fortalte at han i de årene han var i Norge fikk han mer støtte fra den norske regjeringen enn sin egen i Argentina. Det sier noe om den avgåtte regjeringen der nede. En annen ting er at aviser og nyheter nå forteller meget om avslørt korrupsjon og annet negativt. Jeg håper den nye regjeringen fungerer bedre i tjenesten for sitt land.

Det er en lang reise. Men det glemmer man når man er kommet vel frem og opplever gleden over de mange gjensyn. Det er godt å være utenfor rekkevidde og kunne få slappet av på en god måte.