Søndagsbladet 270414

 Kjære menighet,

i dag helligkårer pave Frans to tidligere paver, den salige pave Johannes XXIII og den salige pave Johannes Paul II. Det er en viktig begivenhet for Kirken. Dette skjer i dag på dagen som pave Johannes Paul II har definert som Guds miskunns søndag. Det er Guds miskunn vi møter i hele påskens mysterium, en Gud som elsker og som søker mennesket, en Gud som gir seg hen for menneskene og som retter opp mennesket, en Gud som kaller oss til å følge Guds Sønn og leve som gode kristne. Dette budskapet preget i stor grad pave Johannes Paul IIs pontifikat.

Det er ingen tilfeldighet at pave Johannes XXIII blir helligkåret samtidig. På en måte kan man si at begge disse paver er hjørnestener i Det annet Vatikankonsil, noe pave Frans tydeligvis ønsker å understreke ved å helligkåre disse to sammen. Det var pave Johannes XXIII som 25. januar 1959 varslet at han ville kalle inn det 21. økumeniske konsil i historien. Paven gis ære for dette, men i og med at det Det første Vatikankonsil ikke var blitt avsluttet, hadde kurien i lengre tid ønsket en fortsettelse av konsilet. Dette hadde bl.a. kardinal Ottaviano sagt til paven Johannes samme aften som han var blitt valgt. Men kardinalen og paven hadde neppe samme oppfatning av hvordan konsilet skulle være.

I følge en analyse av George Weigel i tidsskriftet «First Things» ønsket pave Johannes slippe fri fornyende krefter i Kirken som skulle gi Kirken en ny vår og gjøre henne til et bedre vitne på Jesus Kristus og hans evangelium. På ingen måte ønsket han noen dekonstruksjon, men heller at Kirken skulle være en «miskunns medsin» for verden, slik han sa det i åpningstalen.

Uten å kunne gå gjennom konsilets historie etc. her, er det nok ingen tvil om at tiden etter konsilet ikke tilsvarte pave Johannes visjon om konsilets virkning. Det trengtes en senere pave til å hjelpe Kirken å realisere visjonen, pave Johannes Paul II. Han gjorde det gjennom hans lange pontifikat, gjennom læreembedet, gjennom de forskjellige bispesynodene og det store jubileet i år 2000. Han gav Kirken retningen mot det strategiske målet pave Joahnnes hadde definert den 11. oktober 1962: å fornye katolisismen for et tredje årtusen med reevangelisering og apostolisk aksjon for å helbrede verden.

Så det Kirken feirer når pave Johannes XXIII og Johannes Paul II helligkåres i dag, er Det annet Vatikankonsil og dets innramming av de to hellige paver. Vi har all grunn til å takke Gud for den store gaven de to hellige paver har vært for Kirken,

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s