Søndagsbladet 050114

Kjære menighet,

vi befinner oss fortsatt i juletiden. Den varer en uke til, til og med Herrens dåp. Dessuten hører festen for Herrens fremstilling i templet den 2. februar også til julens liturgiske krets. Derfor er vi fortsatt fylt med glede over julen og Herrens fødsel. I dag feirer vi den stor høytiden for Herrens Åpenbaring, som er julefesten i de ortodokse kirker.

Da jeg bodde i Sevilla i Spania for å lære spansk, var nettopp «Los Reyes Magos», den store festen. Festen for de tre vismenns komme til Herren. Det er dagen hvor barna får julegavene, for det er de tre vismennene som kommer med gavene (ikke den rare julenissen som angivelig holder til på Nordpolen), hvilket er kristelig forståelig. Mens en av foreldrene gikk med barna til rådshusplassen i byen for å ta imot de tre vismennene eller kongene som kom i praktfulle kortesjer og kastet karameller til barna, ble gavene lagt under juletreet hjemme av den andre foreldren. Så når barna kom hjem kunne de glede seg stort over vismennenes gaver.

En annen ting som gjorde inntrykk på meg, var at min ordens skole, som jeg bodde ved, arrangerte noe de kalte «levende krybbe». Elevene hadde laget et stort julespill som ble vist fem ganger om dagen i 10 dager for fulle hus i skolens gymsal. I Argentina var det også vanlig at dette ble gjort. Det var ikke innenfor messen, men en «levende krybbe» som ble fremstilt i gården bak kirken. Mange strømmet til for å oppleve dette.

Julemysteriene er vakre og det er godt å kunne dvele ved dem en stund. Gleden vil vi bære med oss i juletrefestene som vi ennå har foran oss.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s